Έσθερ Άφουα Οκλόο: Ποια είναι η γνωστή θεία Ocloo που τιμά η Google

Ήταν γνωστή και ως «θεία Ocloo». Η Αφρικανή επιχειρηματίας δούλεψε αδιάκοπα, βοηθώντας ανθρώπους να φτάσουν στην επιτυχία.

Είχε γεννηθεί στις 18 Απριλίου του 1919 στην Γκάνα και πέθανε το 2002 και η δράση της στις επιχειρήσεις υπήρξε μνημειώδης.

Συνιδρητρία της Women’s World Banking και επικεφαλής της, κατάφερε να παρέχει δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, τις οποίες διοικούσαν γυναίκες λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών.

Η ίδια είχε ξεκινήσει ως πλανόδια πωλητής σπιτικών μαρμελάδων, με τις δραστηριότητές της να επεκτείνονται, σχηματίζοντας την εταιρεία Nkulenu Industries.

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο είχε σπουδάσει στην Άκρα, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά την επιστροφή της στην Γκάνα, χρησιμοποίησε τις γνώσεις της και μαζί με τα κέρδη των επιχειρήσεών της, βοήθησε χιλιάδες γυναίκες να ορθοποδήσουν.

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο είχε μόνο έξι σελίνια στην τσέπη της - λιγότερο από ένα δολάριο - όταν έκανε και στη συνέχεια πούλησε το πρώτο βάζο με μαρμελάδα, ως έφηβη τη δεκαετία του 1930.

Μάλιστα η Έσθερ Άφουα Οκλόο ήταν αποφασισμένη να... επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στο χυμό πορτοκαλιού, αλλά χρειαζόταν ένα δάνειο για την αύξηση της παραγωγής. Υπήρξε η δυσκολία στην ανεύρεση κεφαλαίων, καθώς η εποχή και οι συνθήκες δεν ευνοούσαν την επιχειρηματικότητα των γυναικών.

Χρειάστηκε η επιμονή και η σύμβαση προμήθειας για να εξασφαλίσει τα χρήματα για να ξεκινήσει την επιχείρησή της, την εταιρία Nkulenu Industries. Μετά το ταξίδι στην Αγγλία, για να μάθει τις τελευταίες τεχνικές στην επεξεργασία τροφίμων, η Έσθερ Άφουα Οκλόο επέστρεψε στο σπίτι της.

Δίδαξε αυτές τις δεξιότητες και στις γυναίκες στην Γκάνα, αλλά ίσως το πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η Έσθερ Άφουα Οκλόο δίδαξε στις γυναίκες όλα όσα γνώριζε για την έναρξη και λειτουργία μιας επιχείρησης. Η επιρροή της Έσθερ Άφουα Οκλόο ήταν τέτοια, που το 1975 την προσκάλεσαν στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο άλλωστε γνώριζε πολύ καλά ότι ο δανεισμός χρημάτων για τις γυναίκες θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις, βελτιώνοντας την ευημερία και την υγεία των γυναικών, καθώς και των κοινοτήτων στις οποίες ζούσαν. Στην 98η ημέρα των γενεθλίων της Έσθερ Άφουα Οκλόο, το σημερινό Doodle την δείχνει να εμψυχώνει τις γυναίκες της Γκάνας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα