Li-Fi: Νέο σύστημα Wi-Fi επιτρέπει 100 φορές πιο γρήγορο internet

Ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νέο σύστημα ασύρματης σύνδεσης, που βασίζεται σε ακίνδυνες υπέρυθρες ακτίνες και είναι 100 φορές πιο γρήγορο από τα ήδη υπάρχοντα ασύρματα δίκτυα, ενώ έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει περισσότερες συσκευές, χωρίς να δημιουργείται συμφόρηση.

Οι χαμηλές ταχύτητες Wi-Fi αποτελούν ένα βασικό πρόβλημα σε κάθε δίκτυο. Οι ασύρματες συσκευές στο σπίτι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα δεδομένα, δημιουργώντας συμφόρηση στα δίκτυα Wi-Fi, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Το ασύρματο δίκτυο που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Eindhoven στην Ολλανδία όχι μόνο χρησιμοποιεί 40 Gigabits/second, αλλά δεν έχει και την ανάγκη για διαμοιρασμό, καθώς κάθε συσκευή έχει τη δική της υπέρυθρη ακτίνα.

Το σύστημα είναι απλό και φθηνό. Τα ασύρματα δεδομένα έρχονταιαπό μερικές κεντρικές "κεραίες φωτός", που τοποθετούνται για παράδειγμα στο ταβάνι και έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν τις ακτίνες φωτός μέσω οπτικής ίνας. Οι κεραίες έχουν τη δυνατότητα μέσω φίλτρων να καθοδηγούν τις ακτίνες σε διάφορα μήκη κύματος και κατευθύνσεις.

Από τη στιγμή που χρησιμοποιείται ασφαλές μήκος κύματος υπέρυθρων ακτίνων, που δεν φτάνει τον ευάλωτο αμφιβληστροειδή του ματιού σας, πρόκειται για τελείως ακίνδυνη τεχνική. Αν περπατάτε στο χώρο με τη συσκευή σας και την μετακινείτε, τότε μία από τις άλλες κεραίες αναλαμβάνει, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Το δίκτυο εντοπίζει την ακριβή τοποθεσία κάθε ασύρματης συσκευής χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα. Η προσθήκη συσκευών είναι πολύ εύκολη υπόθεση καθώς χρησιμοποιούν διαφορετικά μήκη κύματος και δε χρειάζεται να μοιράζονται το bandwidth.

Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν πλέον παρεμβολές από γειτονικά ασύρματα δίκτυα. Τα ήδη υπάρχοντα Wi-Fi χρησιμοποιούν ραδιοκύματα σε συχνότητα 2.5GHz ή 5GHz. Το φως έχει συχνότητες που είναι χιλιάδες φορές υψηλότερο, φτάνοντας μέχρι και τα 200 terahertz, κάτι το οποίο κάνει τη χωρητικότητα των δεδομένων στις ακτίνες πολύ μεγαλύτερη.

Οι ερευνητές κατάφεραν να επιτύχουν ταχύτητες 42.8 Gbit/s σε μια απόσταση 2,5 μέτρων. Ακόμα και με το καλύτερο Wi-Fi σύστημα αυτήν τη στιγμή, μπορείτε να φτάσετε μέχρι τα 300 Megabit/s συνολικά. Άρα μιλάμε για εκατοντάδες φορές μικρότερη ταχυτητα. Οι ερευνητές αναφέρθηκαν στις download ταχύτητες και όχι για το upload, το οποίο χρησιμοποιεί και πάλι ραδιοκύματα, καθώς δε χρειάζεται η ίδια χωρητικότητα, αλλά πολύ μικρότερη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα