Φώτα πεζοδρομίου για τους χρήστες smartphones στην Ολλανδία

Ειδικά φώτα για την καθοδήγηση χρηστών smartphones, που περπατούν έχοντας το κεφάλι κατεβασμένο και τα μάτια προσηλωμένα στην οθόνη του κινητού τους, εγκαταστάθηκαν δοκιμαστικά σε πεζοδρόμιο- διάβαση πεζών σε ολλανδική πόλη, προκειμένου ο χρήστης να ενημερώνεται πότε μπορεί να περάσει με ασφάλεια τον δρόμο.

Όπως αναφέρει το BBC, τα φώτα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να τραβούν την προσοχή των πεζών που περπατούν κοιτώντας το κινητό, και αλλάζουν χρώμα συγχρονισμένα με τα φανάρια του δρόμου.

Σύμφωνα με τον Κις Όσκαμ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου, η γοητεία των παιχνιδιών και των social media είναι σε βάρος της προσοχής στην κίνηση στους δρόμους. Ωστόσο, η οργάνωση οδικής ασφάλειας VVN υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ιδέα στην ουσία ανταμείβει τη λανθασμένη συμπεριφορά. «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τηλέφωνα όταν έχουν να κάνουν με την κίνηση στον δρόμο, ακόμα και αν περπατάνε. Πρέπει πάντα να κοιτούν γύρω τους, να βλέπουν αν τα αυτοκίνητα σταματούν στο φανάρι» είπε ο Χοσέ ντε Τζονγκ της VVN.

Τα φώτα έχουν ήδη εγκατασταθεί δοκιμαστικά σε μια διάβαση κοντά σε τρία σχολεία στο Μποντεγκράβεν. Η εταιρεία που ανέπτυξε τη συγκεκριμένη τεχνολογία λέει πως ελπίζει να προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων πόλεων στο μέλλον.

Παρόμοια φώτα δοκιμάζονται και στη γερμανική πόλη Άουγκσμπουργκ.

 

nafteboriki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα