Γιατί δεν βγαίνετε ποτέ καλοί στις φωτογραφίες; Και το τρικ για ένα όμορφο πορτρέτο

Ντύνεσαι, στολίζεσαι, φτιάχνεις το μαλλί, κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και όλα είναι όπως πρέπει να είναι. Και μετά ένας φίλος τραβάει μια φωτογραφία, την κοιτάς και αυτό που βλέπεις δεν έχει καμία σχέση με το είδωλό σου στον καθρέφτη και...απογοητεύεσαι. Γιατί;

Την ίδια απορία έχουμε οι περισσότεροι εξ ημών και τουλάχιστον σύμφωνα με έναν επαγγελματία φωτογράφο που ειδικεύεται σε πορτρέτα, η απάντηση είναι πιο απλή απ' ό,τι νομίζουμε και δεν έχει να κάνει, όπως με το πόσο φωτογενείς μπορεί να είμαστε.

Ο φωτογράφος,Kim Ayres απαντώντας στο ερώτημα «Why do I look good in the mirror but bad in photos? » στην ιστοσελίδα Quora.com μας παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική απάντηση και παράλληλα μας δίνει και μια λύση για το πρόβλημα.

Όπως εξηγεί, οι άνθρωποι έχουμε μάθει να βλέπουμε το πρόσωπό μας στον καθρέφτη. Όταν λοιπόν βλέπουμε την εικόνα μας ανεστραμμένη, όπως γίνεται στη φωτογραφία, αυτό που βλέπουμε δεν αντιστοιχεί σε αυτό που έχουμε συνηθίσει. Κάτι μας φαίνεται πως είναι «λάθος» και δεν μας αρέσει.

«Κανείς δεν έχει ένα τέλεια συμμετρικό πρόσωπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν τη χωρίστρα από μία μόνο πλευρά. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα μάτι ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα φρύδι που είναι ελαφρώς πιο καμπυλωτό συγκριτικά με το άλλο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα λίγο στραβό χαμόγελο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια ελιά, μια ουλή ή ένα χαρακτηριστικό από τη μια μόνο πλευρά του προσώπου κοκ. Εάν λοιπόν η μύτη σας είναι έστω 2χιλ πιο αριστερά όταν η εικόνα σας στη φωτογραφία αναστραφεί θα είναι 4χιλ πιο δεξιά από το σημείο που εσείς έχετε συνηθίσει. Όταν τα προσθέσετε όλα αυτά και δείτε το πρόσωπό σας αναστραμμένο -συγκριτικά με αυτό που έχετε συνηθίσει- είστε μεν εσείς αλλά όχι ακριβώς. Και αυτό σας κάνει να αισθάνεστε άβολα», εξηγεί ο Kim Ayres.

Όπως αναφέρει μάλιστα, όσες φορές ανέστρεψε την εικόνα στον υπολογιστή, οι περισσότεροι από τα άτομα που είχε φωτογραφίσει δήλωσαν πως προτιμούν αυτή την εκδοχή. Αυτή δηλαδή που ήταν οικεία σε εκείνους, αφού ταυτίζεται με το είδωλο τους στον καθρέφτη.

Έτσι εξηγείται μάλιστα και γιατί σε μια ομαδική φωτογραφία, οικογενειακή ή με φίλους, όλοι οι άλλοι σας φαίνονται απολύτως «φυσιολογικοί» και ο/η μόνος/η που διαφέρει είστε εσείς. Γιατί όλους τους άλλους δεν τους «βλέπετε» καθημερινά μέσα από το είδωλό τους στον καθρέφτη!

Εάν λοιπόν έχετε και εσείς φωτογραφίες που δεν σας ικανοποιούν...just flip it!

 

huffingtonpost

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα