Οι δεσµοί ανάµεσα στη γάτα και τον άνθρωπο

Οι δεσµοί που αναπτύσσονται ανάµεσα στις γάτες και τους ανθρώπους είναι πολύ πιο έντονοι απ’ όσο φανταζόταν κανείς µέχρι σήµερα. Ειδικότερα, η σχέση που έχουν τα µικρά αιλουροειδή µε τους ιδιοκτήτες τους – και ιδίως µε τις γυναίκες – µπορεί ναεκληφθεί πολλές φορές ως «οικογενειακή σχέση», κάτι σαν τη µητέρα µε το παιδί. Μια καινούργιαµελέτη που αναµένεται να δηµοσιευτεί στην επιθεώρηση «Behavioural Processes» διαπιστώνει ότι οι γάτες δεν προσκολλώνται στους ανθρώπους για λόγους επιβίωσης (εξάρτηση από το φαγητό) αλλά υπό τηνιδιότητα του συντρόφου.

Μάλιστα, η δυναµική που χαρακτηρίζει τη σχέση της γάτας µε την ιδιοκτήτριά της τέτοια, που όµοιά της παρατηρείται µόνο µεταξύ των ανθρώπων. Σε ένα σπίτι που παρέχει στοργή στη γάτα, το µικρό ζώο µπορεί να συµπεριφέρεται σαν παιδί.

«Το φαγητό εκλαµβάνεται συνήθως ως ένδειξη στοργής και ο τρόπος µε τον οποίο οιάνθρωποι και οιγάτες σχετίζονται µε το φαγητό είναι αντίστοιχος στη φύση µε τη στοργή που δείχνει ένας γονέαςόταν ταΐζει το βρέφος του», επισηµαίνει στο Discovery News ένας από τους ερευνητές, ο Τζον Ντέι, από το Κέντρο ∆ιατροφής Κατοικίδιων Ζώων, Waltham, στην Αυστρία.

Η έρευνα που κατέδειξετον βαθύ δεσµό ανάµεσα στους ανθρώπους και τις γάτες είχε επικεφαλής τον Κουρτ Κότρσχαλ από τον Ερευνητικό Σταθµό Konrad Lorenz του Πανεπιστηµίου της Βιέννης.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοίτου, επί µακρύ χρονικό διάστηµα, µελέτησαν και βιντεοσκόπησαν την αλληλεπίδραση 41 ιδιοκτητώνµε τις γάτες τους και στη συνέχεια µε διάφορες ασκήσεις αναλύθηκαν στοιχεία της προσωπικότητας των ανθρώπων και των µικρών ζώων, καθενός χωριστά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν µε κατη γορηµατικό τρόπο ότι οι ιδιοκτήτες ασκούσαν έντονη επιρροή στις γάτες και το αντίστροφο, ενώ αρκετά συχνά η µία πλευρά ήλεγχετη συµπεριφορά της άλλης.

Οι εξωστρεφείς γυναίκες που είχαν µικρές και δραστήριες γάτες βίωναν ένα είδος απόλυτου συγχρονισµού και «συνεννόησης µε τα µικρά αιλουροειδή». Από την πλευρά των µικρών ζώων χρειαζόταν απλώς µια ανεπαίσθητη κίνηση, όπως το ανέβασµα της ουράς, για να εκδηλώσουν την επιθυµία τους για φιλική επαφή. Αν και, σύµφωνα µε παλαιότερες έρευνες, υπάρχουν πολλοί άντρες που αγαπούν ιδιαίτερα τις γάτες, τα µικρά κατοικίδια αλληλεπιδρούν περισσότερο µε τις γυναίκες.

Μια καινούργια µελέτη έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες τους ασκούσαν έντονη επιρροή στις γάτες και το αντίστροφο

Η σχέση µε τις γυναίκες

Η δυναµική που χαρακτηρίζει τη σχέση της γάτας µε την ιδιοκτήτριά της είναι τέτοια, που όµοιά της παρατηρείται µόνο µεταξύ των ανθρώπων


Επικοινωνία µε κώδικα
Οι γάτες προσεγγίζουν ευκολότερα και συχνότερα τις γυναίκες ιδιοκτήτριές τους και είναι εκείνες που επιδιώκουν την επαφή µαζί τους, λέει στο «Discovery News» η Μανουέλα Βεντλ από το Πανεπιστήµιο της Βιέννης, που συµµετείχε στην έρευνα.

Θυµούνται την καλοσύνη που τους προσφέρεται και ανταποδίδουν τη χάρη έπειτα από καιρό. αν η ιδιοκτήτρια µιας γάτας συµµορφωθεί µε την επιθυµία του ζώου να παίξουν µία δεδοµένη στιγµή, τότε και η γάτα θα δεχτεί τα χάδια του ανθρώπου όταν εκείνος ξαφνικά το θελήσει.

ο άνθρωπος και η γάτα µπορούν ν’ αναπτύξουν µε αµοιβαίο τρόπο έναν πολύπλοκο κώδικα συµπεριφορών που φανερώνει το πόσο η µια πλευρά µπορεί να αντιλαµβάνεται τις προδιαθέσεις και τις προτιµήσεις της άλλης, συµπληρώνει η Ντόροθι Γκρέισι από το Πανεπιστήµιο της Βιέννης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα