3 πράγματα που κάνουν οι ναρκισσιστές στις σχέσεις τους, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

3 πράγματα που κάνουν οι ναρκισσιστές στις σχέσεις τους, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Ο Κρεγκ Μάλκιν είναι καθηγητής ψυχολογίας στο Χάρβαρντ και εξασκεί το επάγγελμα του ψυχολόγου εδώ και 20 χρόνια. Γνωρίζει καλά, λοιπόν, τα στοιχεία που ξεχωρίζουν έναν ναρκισσιστή. Όπως εξήγησε στο cnbc, τα red flags είναι πολλά και δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ για να τα βρεις – δεν εμφανίζονται νωρίς στη σχέση, όμως.

«Αν έβγαιναν από την αρχή, οι περισσότεροι θα είχαμε πάρει τα βουνά», είπε, κι όχι άδικα. Παρακάτω, δίνει τα 3 χαρακτηριστικά που προδίδουν έναν ναρκισσιστή. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά.

Κάνει love bombing
Όταν είναι υγιές, δεν ονομάζεται love bombing, αλλά είναι το λεγόμενο honeymoon phase που κρατά τους πρώτους μήνες της σχέσης. Όταν, όμως, από την αρχή, έρχεται ένας άνθρωπος και σε πνίγει στην αγάπη, σε βάζει σε ένα βάθρο και, όταν αφεθείς, κάνει ένα βήμα πίσω, υπάρχει πρόβλημα.

Ενοχλείται όταν μιλάς για τα συναισθήματά σου
Όταν κάνει κάτι, σε ενοχλεί και του το λες, θα πρέπει να σε ακούει. Αντί να σου κάνει παρατηρήσεις, gaslighting και δεν αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που το αναλογεί, μάλλον κάτι πρέπει να ξανασκεφτείς.

Πολύ συχνά, οι ναρκισσιστές αισθάνονται άβολα όταν βλέπουν τον άνθρωπό τους θλιμμένο ή εκνευρισμένο, θα τον κατηγορήσουν πως παίζει παιχνίδια και θα προσπαθήσουν να κερδίσουν την προσοχή με κάθε τρόπο. Μόνο ένας δικαιούται να μην είναι καλά: Οι ίδιοι.

Ύπουλα, προσπαθεί να σε χειριστεί
Ένας νάρκισσος, προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις ότι σε έχει στο χέρι. Μπορεί να έρθει τελευταία στιγμή με εισιτήρια για συναυλία ή να κανονίσει να βγείτε για φαγητό και ταινία. Δεν θα σε ρωτήσει τι έχεις να κάνεις, ωστόσο – θα θεωρήσει δεδομένο ότι θα έχεις χρόνο, αφού είναι τόσο τέλειος. Και δεν θα σε αφήσει να σχεδιάσεις εσύ τη βραδιά.

/jenny.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα