Αναρωτιέσαι πότε έχει έρθει πραγματικά το τέλος στη σχέση σου; Η απάντηση κρύβεται σε 3 ερωτήσεις.
Καμία σχέση δεν αντέχει στον χρόνο, αν δεν την φροντίσεις. Επίσης, δεν είναι και όλες οι σχέσεις «φτιαγμένες» για να αντέχουν. Πώς μπορείς να ξέρεις ότι αξίζει να παλέψεις για μια σχέση ή ότι είναι καλύτερα να την αφήσεις πίσω σου;
Η ψυχολόγος Δρ. Lindsay B. Jernigan, με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρία στην θεραπεία ζεύγους, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη φόρμουλα που να λειτουργεί για όλα τα ζευγάρια. Έχει καταλήξει, ωστόσο, σε 3 ερωτήσεις που αν απαντήσεις μπορεί να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις τα επόμενα βήματά σου. Τις παραθέτει και τις μεταφέρουμε.
1. Επενδύετε και οι δύο στο να φέρετε μια αλλαγή σε αυτή τη σχέση;
Είστε δύο σε αυτή τη σχέση. Αν νιώθεις ότι πρέπει να «σύρεις» τον/τη σύντροφό σου στα απαραίτητα βήματα που θα φέρουν την αλλαγή που χρειάζεσαι, πιθανώς να προσπαθείς άδικα. Και ναι, δεν είναι δεδομένο ότι η δική σου προσωπική ανάπτυξη θα συμβαδίζει πάντα με του άλλου – μπορεί εσύ να είσαι σε μια φάση «άνθισης», σε ετοιμότητα να αναλάβεις δράση και ο/η σύντροφός σου να είναι σε μια περίοδο χαλάρωσης ή απάθειας και να χρειάζεται χρόνο. Αν όμως αυτή η περίοδος μοιάζει να διαρκεί για πάντα, αν ο άλλος δεν δείχνει πρόθυμος να κάνει την παραμικρή αλλαγή, τότε έρχονται αισθήματα απομόνωσης, εγκατάλειψης, ακόμα και μνησικακίας για τον δρόμο που αποφάσισε να ακολουθήσει.
Υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό; Δοκίμασε να μιλήσεις με τον/τη σύντροφό σου για τις αλλαγές που επιθυμείς να δεις στη σχέση σας και δείτε αν μπορείτε να βρείτε κοινό έδαφος. Πώς θέλετε να είναι η σχέση σας και πώς να νιώθετε μέσα σε αυτή; Ποια κομμάτια σας έχουν ανάγκη να εκφραστούν; Ποια μοτίβα στη δυναμική της σχέσης σας πρέπει να ξεπεραστούν; Τι γίνεται όταν ο ένας από τους δύο φοβάται τις προτεινόμενες αλλαγές;
Αν σας φαίνεται δύσκολο να θέσετε μόνοι σας τα παραπάνω ερωτήματα, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει. Μερικές φορές, μέσω της θεραπείας, υλοποιείται ένα κοινό όραμα που γεννά ξανά την αισιοδοξία και τη ζωντάνια στη σχέση. Άλλες φορές, βέβαια, η αναζήτηση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην συνειδητοποίηση ότι επιθυμείτε διαφορετικά πράγματα μεταξύ σας. Και αυτό δεν σημαίνει ότι ο ένας από τους δύο είναι ο «κακός». Είναι απλά μια διαπίστωση που μπορεί να φέρει και στους δυο σας μεγάλη ανακούφιση.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr