Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι σαμποτάρεις τον εαυτό σου

Κάποιοι άνθρωποι σαμποτάρουν τον εαυτό τους. Το αστείο εδώ είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν το καταλαβαίνουν καν.

Είχατε ποτέ αυτοκαταστροφική συμπεριφορά; Αισθάνεστε συχνά χωρίς κίνητρο όταν πρόκειται να κάνετε κάτι σημαντικό; Ή μήπως μερικές φορές πιστεύετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί για να πετύχετε έναν σημαντικό στόχο; Εάν η απάντησή σας σε αυτές τις ερωτήσεις είναι «ναι», τότε μπορεί να σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Δυσκολεύετε τον εαυτό σας να πετύχει τους στόχους του.

Αυτό συμβαίνει όταν το υποσυνείδητο μυαλό σας παρεμβαίνει στο λογικό, συνειδητό μυαλό σας.

Πως θα το καταλάβεις όμως ότι έχεις μπει σε αυτόν τον φαύλο κύκλο; Εδώ είναι 4 πράγματα που ίσως λες στον εαυτό σου.

«Δεν το αξίζω αυτό» ή «Μου αξίζει αυτό;»

Νιώθετε ότι δεν σας αξίζουν τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύετε ότι δεν αξίζετε ένα βραβείο ή ένα πτυχίο και ότι άλλοι άνθρωποι το αξίζουν περισσότερο. Ή, μπορεί να μην πιστεύετε ότι αξίζετε να είστε σε έναν ευτυχισμένο γάμο ή σχέση επειδή δεν πιστεύετε ότι είστε «αρκετά καλός» για τον σύντροφό σας.

Έχετε ακούσει ποτέ για το «σύνδρομο απατεώνων;» Αυτό το φαινόμενο περιγράφει την αίσθηση ότι δεν αξίζεις την επιτυχία σου. Παρά τα σαφή στοιχεία, τα άτομα που έχουν σύνδρομο απατεώνων είναι πεπεισμένα ότι είναι… απατεώνες και δεν έχουν κερδίσει με την αξία τους τα επιτεύγματά τους. Αντίθετα, αποδίδουν την επιτυχία τους στην τύχη ή στην ικανότητά τους να «ξεγελούν» τους άλλους ώστε να πιστεύουν ότι είναι πιο έξυπνοι από ό,τι είναι πραγματικά.

«Δεν μπορώ να το ελέγξω αυτό»

Είναι σαν να σκέφτεσαι υπερβολικά κάτι επειδή φοβάσαι να αποτύχεις. Αυτή η αρνητική νοοτροπία προέρχεται από το να συνηθίζεις να υποθέτεις τα χειρότερα σενάρια. Και συχνά οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες. Όταν είστε πρόθυμοι να σκεφτείτε μόνο τα πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά, μάλλον θα μείνετε αδρανείς. Αντίθετα, πρέπει να εξασκηθείτε να ζείτε τη στιγμή και να ξεπερνάτε τα εμπόδια όπως σας παρουσιάζονται.

«Μπορώ να το κάνω αυτό;» 

Δεν προχωράτε γιατί φοβάστε πόσο δυνατά μπορεί να χτυπήσετε στο έδαφος μόλις αποτύχετε. Ωστόσο, εάν δεν εξασκηθείτε στην αποτυχία, δεν θα αναλάβετε ποτέ ρίσκα που μπορούν τελικά να αποδώσουν. Η προσπάθεια να προστατευτείτε από την αποτυχία ή την απογοήτευση είναι συχνά ένα τεράστιο εμπόδιο. Σας εμποδίζει να επιδιώξετε αυτό που πραγματικά θέλετε στη ζωή—είτε στις σχέσεις, είτε στην καριέρα σας. Α, και δεν χρειάζεται να είσαι απολύτως έτοιμος για να ξεκινήσεις να βαδίζεις προς τον στόχο σου.


«Είναι ήδη ΟΚ»

Δεν θέλετε να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας επειδή προτιμάτε την ασφάλεια που σας παρέχει. Είναι μια νοοτροπία όπου δεν είστε απαραιτήτως ευχαριστημένοι με μια κατάσταση, αλλά δεν είναι αρκετά κακή για να αφιερώσετε ενέργεια για να κάνετε κάτι γι’ αυτήν. Παραμένοντας πίσω από την αόρατη γραμμή της ζώνης άνεσής σας, μπορείτε να μείνετε σε αυτό που ήδη γνωρίζετε, κάνοντας τα ίδια μοτίβα ξανά και ξανά. Ως εκ τούτου, περιορίζετε τον εαυτό σας και δεν βλέπετε νέες πιθανές ευκαιρίες. Και φυσικά δεν αξιοποιείτε όλες τις δυνατότητες σας.

.itspossible

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα