Επανασύνδεση με πρώην; Πριν το κάνεις σκέψου αυτά

Επανασύνδεση με πρώην; Πριν το κάνεις σκέψου αυτά

Συνέβη λοιπόν: Ο πρώην σου σου έστειλε μήνυμα να βρεθεί για να συζητήσετε. Το μυαλό σου αρχίζει να τρέχει – έχεις ήδη φτάσει στο σημείο όπου σου έχει ζητήσει συγνώμη, εσύ τον έχεις συγχωρήσει και φεύγετε μαζί με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

Μήπως όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; Για την ακρίβεια, δεν φταις εσύ που είσαι πρόθυμη να τον δεχτείς πίσω. «Είμαστε φτιαγμένοι ώστε να θέλουμε τις σταθερές σχέσεις στη ζωή μας – αλλά και νέες εμπειρίες» εξηγεί ο David Klow, σύμβουλος γάμου και οικογενειακός ψυχολόγος. «όταν μπορούμε να έχουμε λίγο και από τα δύο επιστρέφοντας στη σχέση με ένα πρώην σύντροφο, πολλοί από εμάς αρπάζουμε την ευκαιρία».

Μια μελέτη βρήκε πως περίπου το ένα τρίτο των ζευγαριών που συζούν και το ένα πέμπτο των παντρεμένων έχουν χωρίσει και τα έχουν βρει ξανά με τον σύντροφό τους. Απλά όμως επειδή έχει λειτουργήσει σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό δεν σημαίνει πως είναι το σωστό για σένα. Διάβασε τα πέντε πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πριν ξανασμίξεις με τον πρώην σου, ώστε να έχει η παλιά/νέα σχέση σας πιθανότητες να πάνε όλα καλά.

Ακούστε ο ένας τον άλλο

Τώρα δεν είναι η ώρα να σταθείτε στα τυχόν πληγωμένα σας αισθήματα. Τώρα είναι η ώρα όπου πρέπει να συζητήσετε γιατί χωρίσατε και αν ήταν απλά περιστασιακό -π.χ. έπρεπε κάποιος να μετακομίσει λόγω σπουδών ή μιας νέας δουλειάς, αν ήσασταν απλά πολύ νέοι- ή αν δεν κάνετε ο ένας για τον άλλο. Εξυπακούεται πως δεν πρέπει να επιστρέψεις ποτέ σε μια σχέση όπου υπήρξε κακοποίηση – σωματική ή ψυχολογική.

Αποφασίστε αν μπορείτε να συγχωρήσετε ο ένας τον άλλο

Είναι εύκολο να θέλεις να επιστρέψεις σε μια δοκιμασμένη σχέση, αν όμως δεν μπορείς -εσύ ή ο σύντροφός σου- να αφήσεις πίσω κάποια πράγματα που ίσως σε έχουν πληγώσει, η σχέση δεν θα αντέξει. Πάρτε και οι δύο όσο χρόνο χρειάζεστε για να βρείτε άκρη με τα συναισθήματά σας, ειδικά με τη διαδικασία του χωρισμού – εάν ειπώθηκαν λόγια που πληγώνουν, δεν μπορείς να τα πάρεις πίσω.

Λύστε τις διαφορές σας

Παρότι έχουν περάσει εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια και μπορεί να έχετε και οι δύο αλλάξει στον τρόπο που σκέφτεστε, είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμη ορισμένες διαφορές ή δυσκολίες στη μεταξύ σας επικοινωνία. Το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξή τους, είναι πώς θα αποφασίσετε να συνυπάρξετε παρά της διαφορές σας. Ο ειδικός προτείνει, αντί να προσπαθήσετε να λύσετε όλα τα θέματα που σας οδηγούσαν σε καυγάδες, να εστιάσετε στις πραγματικές αιτίες που τα υποκίνησαν και να κάνετε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης σε μια στιγμή που θα είστε και οι δύο ήρεμοι. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν υπάρχει δρόμος για να προχωρήσετε μαζί στο μέλλον.

Είστε και οι δύο αποφασισμένοι να προσπαθήσετε;

Αν διαπιστώσετε πως μπορείτε να προχωρήσετε, είναι ώρα να αποφασίσετε ότι είστε και οι δύο πρόθυμοι να συνεχίσετε να δουλεύετε τη σχέση σας. Απλά επειδή ξεκαθαρίσατε το παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να προκύψουν νέα προβλήματα στην πορεία. «Αν δεν είστε και οι δύο διατεθειμένοι να διορθώσετε τα κακώς κείμενα στη σχέση σας, είναι δύσκολο να προχωρήσει» σχολιάζει η ψυχολόγος Mariana Bockarova, Ph.D. «Πριν πείτε το ναι στη νέα κατάσταση, συζητήστε ανοιχτά με τον πρώην σύντροφό σας τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες, την πρόθεσή του να ξαναχτίσετε τη σχέση σας και τι σημαίνει αυτό για εκείνον».

Θέστε τους βασικούς κανόνες

Καθώς έχετε ήδη υπάρξει ζευγάρι στο παρελθόν, δεν ξεκινάτε πάλι από το μηδέν. Και είναι ούτως ή άλλως καλύτερο να μην σκέφτεστε τη σχέση σας ως «νέα», συμβουλεύει ο Klow. Είναι σημαντικό να χτίσετε τη σχέση σας πάνω στα υπάρχοντα θεμέλια. Όταν έχετε συμβιβαστεί με την πραγματικότητα ως έχει -και με το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες πληγές από το παρελθόν- θα είναι πιο εύκολο για εσάς να προχωρήσετε προς το μέλλον.

 

Πηγή: shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα