Παιδί και σχολικός εκφοβισμός: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν

Ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) είναι ευρέως διαδεδομένος τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί γονείς ωστόσο αργούν να το αντιληφθούν, είτε επειδή τα παιδιά δεν μιλούν για το πρόβλημα είτε επειδή αποδίδουν σε κάτι άλλο πιθανές αλλαγές που παρατηρούν σε αυτά.

Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι το τρίξιμο των δοντιών στην εφηβική ηλικία είναι πολύ πιθανό να αποτελεί ένδειξη ότι το παιδί είναι θύμα εκφοβισμού.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Στοματικής Αποκατάστασης (JOR) αναφέρουν ότι οι έφηβοι ηλικίας 13-15 ετών που υφίστανται λεκτικό εκφοβισμό στο σχολείο έχουν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να τρίζουν τα δόντια τους όταν κοιμούνται, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν πέφτουν θύματα bullying.

Οι ειδικοί εξέτασαν 309 εφήβους που έπασχαν από βρουξισμό, όπως αποκαλείται επιστημονικά το τρίξιμο των δοντιών και διαπίστωσαν ότι το 65% ήταν θύματα σχολικού εκφοβισμού.

Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους δεν ήταν θύματα bullying ήταν μόλις 17%.

Ο βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει σε φθορές στα δόντια, πονοκεφάλους και διαταραχή του ύπνου, και τα κρούσματά του δείχνουν να αυξάνονται διαρκώς, λένε οι ειδικοί.

«Ο βρουξισμός μπορεί να μην ακούγεται ως κάτι που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την ψυχική κατάσταση του παιδιού και να αποτελεί σημαντική πρώιμη ένδειξη σχολικού εκφοβισμού», σχολίασε ο δρ Νάιτζελ Κάρτερ, από το Ίδρυμα Στοματικής Υγείας (OHF) της Βρετανίας.

«Ο βρουξισμός εκδηλώνεται όταν τρίβει ο πάσχων τα δόντια της άνω γνάθου με αυτά της κάτω, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οδοντικά προβλήματα, όπως ευαίσθητα, φθαρμένα, με ρωγμές ή σπασμένα δόντια, απώλεια δοντιών και πόνο στη γνάθο και το πρόσωπο. Επιπλέον, είναι σχεδόν 40 φορές πιο ισχυρός από το μάσημα της τροφής και μπορεί να φθαρούν τα δόντια μέχρι τη γραμμή των ούλων ή και περισσότερο».

Εκτός από το bullying, άλλες πιθανές αιτίες του στα παιδιά και τους εφήβους είναι το στρες και το άγχος και γι’ αυτό ο δρ Κάρτερ συνιστά στους γονείς να μην τον αγνοούν, αλλά μόλις τον αντιληφθούν να ζητούν τη συμβουλή του γιατρού τους.

onmed

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα