Πώς να διαχειριστείτε ένα παιδί που αντιμιλάει

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν φορές που το παιδί θα αμφισβητήσει έντονα τα λεγόμενά σας ή θα σας αντιμιλήσει χωρίς προφανή λόγο.

Πρόκειται για μια κατάσταση που χρειάζεται ορθολογικό και ψύχραιμο χειρισμό και αυτό θα γίνει με τους παρακάτω τρόπους.

Μπορεί εκείνη τη στιγμή να μην είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όμως θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, ιδιαίτερα αν είναι μπροστά και τρίτοι. Η κατάσταση επιτάσσει ψύχραιμη διαχείριση!

Να έχετε στο μυαλό σας ότι το παιδί, λόγω ηλικίας, δε γίνεται να εκφράζεται πάντα ορθολογικά και ήρεμα. Ακόμα και κανένα λάθος να μην έχετε κάνει στην ανατροφή, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν φορές που θα ξεφύγει. Εδώ συμβαίνει με ενηλίκους, με τα παιδιά δε θα συμβαίνει;

Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί με ήρεμο τόνο φωνής γιατί είναι λάθος αυτό που λέει και ο τρόπος που το εκφράζει, καθώς και τι περιμένετε από εκείνο στο συγκεκριμένο θέμα που υπάρχει η διαφωνία.

Αν, λόγω φόρτισης της στιγμής, αδυνατεί να σας ακούσει, κλείστε τη συζήτηση και ας επανέλθετε όταν τα πνεύματα θα έχουν ηρεμήσει.

Μην κάνετε εκπτώσεις σε θέματα πειθαρχίας, ούτε όμως να θεωρήσετε ότι τα κάνετε όλα λάθος στο κομμάτι αυτό. Το παιδί κάνει την επανάστασή του, θέλοντας να «φωνάξει» σε όλους τους τόνους ότι μεγαλώνει, άρα θεωρητικά ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι ισχύει στο κάθε τι.

Περισσότερα θέματα για γονείς και παιδιά στο mother.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα