Αποφάσισες να υιοθετήσεις ένα σκύλο; Δες πόσο θα κοστίσει

Λένε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και όχι άδικα, αφού ένας τετράποδος φίλος μπορεί να σας κρατήσει συντροφιά, να σας φτιάξει την διάθεση και βελτιώσει ακόμα και την υγεία σας. Ο σκύλος, όμως, δεν είναι μόνο χάδια παιχνίδια και κούνημα ουράς, αλλά έχει και πολλές υποχρεώσεις. Όπως όλα τα ζωντανά πλάσματα χρειάζεται μία καλή και ισορροπημένη διατροφή, τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, εμβόλια, έξοδα διακοπών, αλλά και εξοπλισμό, όπως κολάρο, λουρί βόλτας μαξιλαράκι ύπνου ή σπιτάκι. Όλα τα παραπάνω, καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει ένας ιδιοκτήτης σκύλου, δηλαδή την βόλτα, την περιποίηση και την προσοχή που πρέπει να δώσει, πρέπει να είναι σαφή πριν αποφασίσει κάποιος να εμπλουτίσει την οικογένειά του με ένα ακόμα μέλος.

Εμείς προσπαθήσαμε να υπολογίσουμε το συνολικό κόστος ενός σκύλου σε όλη την διάρκεια της ζωής του, ώστε να είστε προετοιμασμένοι! Να σημειώσουμε ότι επειδή η HuffPost Greece (και η συντάκτρια) υποστηρίζει απόλυτα την υιοθεσία των ζώων και όχι την αγορά, ειδικά όταν αυτή έχει γίνει από εκτροφείς που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, δεν έχουμε συμπεριλάβει στην λίστα με τα έξοδα την αγορά σκύλου.

Άλλωστε, αυτό είναι το μοναδικό έξοδο που μπορεί να αποφύγετε!

Διαβάστε ακόμα:

11 λόγοι για να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο ζώο

«Δεν πειράζει, μωρέ, σκυλί είναι, όχι παιδί», είπε και το κλώτσησε

Υιοθέτησαν αδέσποτα και τα επέστρεψαν: Οι πιο εξωφρενικές δικαιολογίες που έχουν ακούσει οι φιλοζωικές

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, με την βοήθεια του κτηνιάτρου και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων, Δρ. Γιάννη Μπάτσα.

Ιατρικά έξοδα
Μόλις ένας σκύλος γίνει μέλος της οικογένειάς σας θα πρέπει να του βάλετε τσιπάκι, ώστε να γίνει η καταγραφή στην βάση δεδομένων του Υπουργείου. Το τσιπάκι κοστίζει 40 ευρώ.

Την πρώτη χρονιά ζωής του σκύλου, ανάλογα με το μέγεθός του πρέπει να γίνονται 2 ή 3 φορές τον χρόνο. Το κάθε εμβόλιο κοστίζει 30 ευρώ. Έπειτα το ετήσιο κοστίζει 40 ευρώ και γίνεται μία φορά τον χρόνο.

Όσον αφορά το εμβόλιο για Καλαζάρ, την πρώτη χρονιά χρειάζονται 3 επαναλήψεις με 3 εβδομάδες διαφορά κάθε φορά και κοστίζει 50 ευρώ την φορά. Στην συνέχεια γίνεται μία φορά τον χρόνο.

Το χάπι αποπαρασίτωσης που λαμβάνεται κάθε 3-4 μήνες κοστίζει 3 ευρώ και η αμπούλα είναι 10 ευρώ τον μήνα. Βέβαια, όπως τονίζει και ο Δρ. Μπάτσας, υπάρχουν και κολάρα με τιμές που ποικίλουν, από 15 έως 40 ευρώ, και έχουν το πλεονέκτημα ότι μερικά από αυτά έχουν 7μηνη δράση. Σημαντικό, επίσης, είναι να γίνονται κάθε χρόνο εξετάσεις αίματος που κοστίζουν από 80 με 100 ευρώ ανάλογα το ιατρείο.

Φυσικά, καλό θα ήταν να στειρώσετε τον σκύλο σας. Το κόστος της στείρωσης κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και το φύλο του.

Κατοικία
Εάν έχετε το κατοικίδιο μέσα στο σπίτι, χρειάζεται ένα μαξιλάρι. Σε αυτά μπορείτε να βρείτε πολλές επιλογές από φτηνές (10 ευρώ) μέχρι πιο ακριβές (30 ευρώ). Από την προσωπική μας εμπειρία μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ένα σκυλάκι μπορεί να είναι άνετα ακόμα και πάνω σε ένα παλιό χαλί ή κουβερτάκι που μπορεί να έχετε. Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι ειδικά στην αρχή μπορεί να χρειαστείτε να αγοράσετε ακόμα και 2-3 μαξιλαράκια τα πρώτα χρόνια της ζωής του, επειδή υπάρχει πάντα ο φόβος να το φάει ή να το σκίσει! Τα σκυλιά που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο χρειάζονται απαραίτητα ένα σπιτάκι για να προστατεύονται από τον ήλιο, το κρύο και την βροχή. Αν «πιάνουν τα χέρια σας», μπορείτε να πάρετε ξύλα και να φτιάξετε ένα σπιτάκι για τον σκύλο ολομόναχοι! Αν πάλι, είστε σαν τους περισσότερους από εμάς, θα πρέπει να αγοράσετε. Εδώ και πάλι το μέγεθος παίζει ρόλο. Αν και σε ορισμένα καταστήματα οι τιμές των μεγάλων σπιτιών αγγίζουν ακόμα και τα 200 ευρώ (μην τρομάζετε!), με λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε σπίτια για μεγάλα σκυλιά έως και 70 ευρώ. Το καλό με τα σπίτια αυτά είναι ότι θα χρειαστεί να πάρετε μόνο ένα, αφού είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, το οποίο θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στο μέλλον με άλλο σκύλο.

Διατροφή
Για την διατροφή του σκύλου το κόστος δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, αφού υπάρχει πληθώρα επιλογών ως προς τις τροφές. Επιπλέον, η ποσότητα της τροφής εξαρτάται και από το μέγεθος του σκύλου. Χονδρικά, η ξηρά τροφή ενός μικρού σκύλου κοστίζει 180 ευρώ τον χρόνο, ενώ ενός μεγαλόσωμου 260 ευρώ τον χρόνο (με ξηρά τροφή μεσαίου κόστους).

Διασκέδαση/ βόλτα
Μία από τις βασικές υποχρεώσεις σας ως ιδιοκτήτες σκύλου είναι να τον πηγαίνετε καθημερινά βόλτα. Αυτό προϋποθέτει να φοράει περιλαίμιο και να αγοράσετε λουρί. Και τα δύο μαζί δεν θα ξεπεράσουν σε κόστος τα 30 ευρώ. Το περιλαίμιο ίσως χρειαστεί να το αλλάξετε μεγαλώνοντας, αλλά και πάλι το κόστος είναι μικρό (γύρω στα 5 με 10 ευρώ). Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση που χαθεί το σκυλί, φτιάξτε του και μία ταυτότητα με το όνομά του και τα στοιχεία σας. Κοστίζει μόλις 10 ευρώ.

Τέλος επειδή και ο θάνατος είναι μέσα στην ζωή και κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αποχαιρετήσετε τον τετράποδο φίλο σας, μία ευθανασία κοστίζει 50 ευρώ, ενώ η ταφή υπολογίζεται γύρω στα 100 ευρώ.

huffingtonpost

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα