Επιρρεπείς στον πειρασμό της... απιστίας οι Ελληνες!

Σύμφωνα με έρευνα, το 20% λέει «ναι» στην απιστία , ενώ στις γυναίκες το ποσοστό είναι 10%. Κοντά στα 45 οι πιο «άτακτοι» άνδρες, που δεν θέλουν να χωρίσουν από τη μόνιμη σχέση τους

Επιρρεπείς στον πειρασμό της... απιστίας αναδεικνύονται οι Ελληνες, καθώς απατούν τη σύζυγο ή τη σύντροφό τους σε διπλάσιο βαθμό από ό,τι οι γυναίκες. Ερευνα του Πάντειου Πανεπιστημίου έδειξε ότι το 20% των ανδρών (ένας στους πέντε) βρίσκει ερωμένη, ενώ για τις Ελληνίδες το ποσοστό απιστίας είναι 10%.

Προέκυψε, επίσης, ότι οι σαραντάρες συγχωρούν συχνότερα τυχόν «παραστράτημα» του συντρόφου τους, ενώ οι νεότερες συνήθως βάζουν τέλος στη σχέση όταν υπάρξει απιστία από οποιαδήποτε πλευρά.

«Στην έρευνα που κάναμε από τα μέσα του 2015 έως τα τέλη του 2016 σε δείγμα 500 ατόμων, από την Αθήνα, ηλικίας 25-45 ετών από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες απιστούν κατά 20% και οι γυναίκες σχεδόν στο μισό» αναφέρει ο πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πάντειου, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων Πάνος Κορδούτης.

Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή, το ποσοστό απιστίας για τις γυναίκες είναι λίγο μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που σημαίνει ότι είτε οι γυναίκες σήμερα απιστούν συχνότερα είτε το παραδέχονται ευκολότερα.

Οπως επισημαίνει ο κ. Κορδούτης, το 20% των ανδρών προχωρά, κυρίως, σε σωματική απιστία, η οποία δεν έχει απαραίτητα καταστροφικές συνέπειες για τη μόνιμη σχέση. «Αντίθετα, το 10% των γυναικών έχει πιο βαρύνουσες συνέπειες, γιατί οι γυναίκες τείνουν να απιστούν περισσότερο συναισθηματικά, επομένως αυτό είναι καταλυτικό για τη σχέση και μπορεί να οδηγήσει πιο συχνά σε χωρισμό» προσθέτει.

Τους συγχωρούν

Σημαντικό ρόλο για το αν θα χωρίσει ή όχι το ζευγάρι παίζει η ηλικία του άνδρα και της γυναίκας.

«Οταν ο άνδρας είναι κοντά στα 45, παρότι απιστεί περισσότερο σε αυτή την ηλικία, είναι πιο συντηρητικός [...] και θέλει να διατηρεί και τη μόνιμη σχέση του. Αντίθετα, οι γυναίκες όταν είναι κάτω των 30 τείνουν να φεύγουν όταν διαπιστώσουν απιστία του συντρόφου ή όταν απιστήσουν οι ίδιες. Οταν είναι μεγαλύτερες, γύρω στα 40-45, είναι πιο συγχωρητικές και απέναντι στην απιστία του συντρόφου και απέναντι στον εαυτό τους» αναφέρει ο καθηγητής.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Κορδούτη, όταν οι άνθρωποι μιλούν για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του παρελθόντος τα ποσοστά απιστίας ανεβαίνουν και συγκλίνουν: «Από συνεντεύξεις ατόμων που μετείχαν στην έρευνα και μίλησαν για παρελθοντικές σχέσεις τους φάνηκε ότι σε αυτές οι άνδρες απιστούν κατά 40% και οι γυναίκες κατά 30%. Κάτι το οποίο μας δείχνει ότι οι άνθρωποι κάνουν ενσυνείδητα εσφαλμένες εκτιμήσεις για το τι σημαίνει απιστία και τι όχι. Βρήκαμε, επί παραδείγματι, ότι πολλοί άνδρες, ενώ απιστούν, δεν το καταγράφουν. Το ίδιο έχει αρχίσει να συμβαίνει και με αρκετές γυναίκες».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα