Γενετιστής του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι βρήκε το ελιξίριο της νεότητας: Έγινα πάλι 30 χρονών

Γενετιστής του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι βρήκε το ελιξίριο της νεότητας: Έγινα πάλι 30 χρονών

Όταν ήταν παιδί, παίζοντας στις τεράστιες εκτάσεις του Σίδνεϊ, ο Ντέιβιντ Σινκλέρ συνειδητοποίησε σοκαρισμένος ότι όλα τα ζωντανά πράγματα, μεγαλώνουν και εν τέλει πεθαίνουν. Αυτό ήταν το σημείο καμπής για τον στόχο ζωής του μετέπειτα γενετιστή: να ανακαλύψει το «άγιο δισκοπότηρο» της νεότητας, τον τρόπο που θα εμποδίζει το γήρας και τις συνέπειες του.

Ο δρ Σινκλέρ ισχυρίζεται ότι ήδη χρησιμοποιεί τη μέθοδο στον εαυτό του, με αποτέλεσμα να έχει «μειώσει» τη βιολογική του ηλικία κατά δύο δεκαετίες. Ποιο είναι το μυστικό του 49χρονου; Όπως λέει, η καθημερινή του ρουτίνα περιλαμβάνει τη λήψη ενός μορίου, το οποίο -σύμφωνα με τη δική του έρευνα- βελτίωσε την υγεία και διεύρυνε τη διάρκεια ζωής των ποντικιών. Πλέον, ο γενετιστής του Χάρβαρντ περηφανεύεται ότι έχει τους πνεύμονες, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση ενός «νεαρού ενήλικα» και τον «καρδιακό ρυθμό ενός αθλητή».

Σύμφωνα με το KaiserHealthNews , η δημοσιευμένη επιστημονική έρευνα δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι το μόριο λειτουργεί στον άνθρωπο όπως στα ποντίκια. Παρόλα αυτά, ο γενετιστής έχει ήδη συνάψει συμφωνίες για να εμπορευτεί πιθανά προϊόντα επέκτασης ζωής, όπως τους ”ενισχυτές NAD”.

 
«Αν λες ότι είσαι ένας καταπληκτικός επιστήμονας που έχει βρει μια θεραπεία για τη γήρανση, αποσπάς μεγάλη προσοχή» δήλωσε ο επικριτής των δηλώσεων και των μεθόδων του Σινκλέρ, Τζέφρι Φλάιερ, ο οποίος είναι πρώην κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. «Υπάρχει οικονομικό κίνητρο και προτροπή για υπερβολική προπαγάνδα πριν την ολοκλήρωση της έρευνας» συμπλήρωσε με νόημα.

«Η πώληση συμπληρωμάτων διατροφής με μη αποδεδειγμένο κλινικό όφελος είναι συνηθισμένη», δήλωσε ο Στίβεν Ο Ράιλι, διευθυντής Ερευνητικών Εργαστηρίων του Κέιμπριτζ. «Αυτό που είναι ασυνήθιστο στην περίπτωση αυτή, είναι ο βαθμός στον οποίο ιδρύματα και άτομα από τα υψηλότερα επίπεδα της ιατρικής ακαδημίας έχουν συνεταιριστεί για να παρέχουν επιστημονική αξιοπιστία για ένα προϊόν του οποίου τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία δεν είναι αποδεδειγμένα», κατέληξε.

Η υπόσχεση της παντοτινής νεότητας
«Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν κάπως γελοίο να ισχυριστεί κάποιος ότι θα βρεθεί ένα χάπι που θα επιβραδύνει τη γήρανση», λέει ο Ρίτσαρντ Μίλερ, βιο-γεροντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο οποίος προΐσταται σε ένα από τα τρία εργαστήρια που χρηματοδοτήθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για πολλά υποσχόμενες ουσίες που δοκιμάζονται σε ποντίκια. Πράγματι, με τη χορήγηση κάποιων ουσιών ή μορίων, τα ποντίκια έζησαν 20% περισσότερο, αποφεύγοντας μάλιστα σημαντικές ασθένειες και παθήσεις.

Αλλά ο μεταβολισμός του ανθρώπου είναι διαφορετικός από αυτόν των τρωκτικών. Και η ύπαρξή μας δεν αρχίζει και τελειώνει μέσα σε ένα κλουβί. Αυτό που είναι θεωρητικά δυνατό στο μέλλον, παραμένει ανεπίλυτο στους ανθρώπους και σίγουρα δεν είναι έτοιμο προς πώληση, λένε οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα