Να γιατί υπάρχουν τόσα πολλά κίτρινα καρτούν

Από τα Pokemon και τους Simpsons μέχρι τον ανεπανάληπτο Μπομπ Σφουγγαράκη, όλα τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το κίτρινο έχει την τιμητική του.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Η απάντηση βασίζεται εν πολλοίς τόσο στις προτιμήσεις των δημιουργών όσο όμως και σε επιστημονικούς και μαρκετίστικους όρους. Αλλά και στο χρώμα του ουρανού φυσικά!

Το κίτρινο μετατράπηκε στο αγαπημένο χρώμα των animators ήδη από την εποχή που τα κινούμενα σχέδια απέκτησαν χρώμα. Και δεν ήταν φυσικά μόνο αισθητικά τα κριτήρια, καθώς ο συνδυασμός της θεωρίας της τέχνης και της ψυχολογίας μπορεί να εξηγήσει τον πρωταγωνιστικό λόγο του κίτρινου.

Όπως μας εξηγεί στο σχετικό βίντεο το ChannelFrederator, το χρώμα του καρτουνίστικου χαρακτήρα αποφασίζεται με βάση το φόντο. Στον Τετραγωνοπαντελονή, για παράδειγμα, το φόντο είναι αναγκαστικά το μπλε του ωκεανού. Και μιας και στο χρωματικό μοντέλο RGB που χρησιμοποιείται στους τηλεοπτικούς δέκτες το μπλε έρχεται σε άμεση αντίθεση με το κίτρινο, το τελευταίο είναι η ιδανική επιλογή για τον βασικό χαρακτήρα του καρτούν.

Η ίδια θεωρία εξηγεί και την παντοδυναμία του κίτρινου στη στεριά, καθώς εδώ είναι ο μπλε ουρανός που ταιριάζει περίφημα με το κίτρινο. Δεν είναι βέβαια μόνο οι νόμοι της οπτικής που επιβάλλουν το κίτρινο, μιας και το χρώμα διαθέτει ισχυρές σημασιολογικές συνδηλώσεις.

Το φωτεινό κίτρινο συνδέεται με τη χαρά, το παιχνίδι, τη ζεστασιά και τη λιακάδα, χαρακτηριστικά που μεταφέρονται συνήθως στον χαρακτήρα που το φορά. Και βέβαια το κίτρινο είναι ο καλύτερος τρόπος να τραβήξεις την προσοχή κάποιου, όπως ξέρουν καλύτερα οι δημιουργοί των Simpsons, οι οποίοι επέλεξαν αυτόν τον τόνο δέρματος για τους ήρωές τους ώστε να είναι διακριτοί από τον τηλεθεατή ακόμα και όταν κάνει ζάπινγκ.

 

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα