Μάρθα Καραγιάννη: Πέθανε η γοργόνα του ελληνικού κινηματογράφου

Μια ακόμη μεγάλη απώλεια θρηνεί το θέατρο μετά την Ειρήνη Παπά και τον Κώστα Καζάκο, καθώς σήμερα «έφυγε» από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη σε ηλικία 82 ετών.

Ο πρώτος και μοναδικός δραματικός της ρόλος στην ταινία «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» ήταν σταθμός στην καριέρα της. Όλοι της έλεγαν να μην τολμήσει, εκείνη όμως ατρόμητη και ριψοκίνδυνη είπε το «ναι» στον Νίκο Φώσκολο και στάθηκε απέναντι από τον σκληροτράχηλο Κώστα Καζάκο.

Η Πέρσα της ταινίας «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα», έφυγε ένα φθινοπωρινό απομεσήμερο και η μοίρα ήθελε η Μάρθα Καραγιάννη να ακολουθήσει τον παρτενέρ της στην ερμηνεία της ζωής της, μόλις πέντε ημέρες μετά τον θάνατό του.

Αφοπλιστική, αυθόρμητη, ειλικρινής, πανέμορφη. Η Μάρθα Καραγιάννη ήταν μια σταρ του ελληνικού κινηματογράφου. Πληθωρική με ακαταμάχητο στυλ, γοήτευε μόνο με το βλέμμα της. Οι άντρες την ποθούσαν, οι γυναίκες ήθελαν να της μοιάσουν.

Κοντά της μέχρι το τέλος, η αγαπημένη της φίλη Ντόρα Ντούμα, που συγκατοικούσαν τα τελευταία 16 χρόνια και ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας.

«’Έφυγε’ την ώρα που μιλούσαμε. Εγώ ήμουνα πολύ φίλος της Μάρθας και της Ντόρας. Τα τελευταία χρόνια ήταν καταπονημένη γιατί είχε προβλήματα, έκανε δυο χειρουργεία. Ήμουν πάρα πολύ κοντά της και δυστυχώς έλαχε σε εμένα να υπογράψω και το χαρτί του θανάτου της», είπε ο ίδιος.

Η πορεία της
Μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Σπούδασε χορό αλλά έγινε ηθοποιός. Στα 17 της έκανε την πρώτη εμφάνιση στην ταινία «Η Άγνωστος».

«Έπεσε θανατικό στον χώρο και η Μάρθα ήταν και τόσο νέα και τόσο αγαπητή, τόσο όμορφη, τόσο σωστή, τόσο ανθρώπινη, δοτική τι να σας πω, ήταν ένα πλάσμα… Η Μάρθα δεν ήταν απλώς μια συνεργάτης που κάναμε πρόβα μαζί, κάναμε το γύρισμα και φεύγαμε . Ήταν άνθρωπος που λέγαμε και δυο κουβέντες ανθρώπινες και στεναχωρήθηκα πολύ πάρα πολύ», λέει ο Γιάννης Βογιατζής.

Η γνωριμία της με τον Γιάννη Δαλιανίδη απογείωσε την καριέρα της. Πρωταγωνίστρια σε δεκάδες μιούζικαλ, ανάμεσα στα άλλα και στην ταινία «Γοργόνες και Μάγκες» όπου τραγούδησε το θρυλικό «Ο άντρας που θα παντρευτώ».

Ο Κώστας Βουτσάς ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες. Είχαν μια απίστευτη χημεία. Δεν υπήρξαν ποτέ ζευγάρι παρά μόνο φίλοι.

«Είναι ένα σοκ για όλους μας γιατί ήταν πολύ αγαπητή η Μάρθα, όχι μόνο σε εμάς που ήμασταν σχετικά στο κοντινό της περιβάλλον και σε όλο τον κόσμο πολύ αγαπητή από τις ταινίες, από το θέατρο, τον κινηματογράφο. Υπήρχαν κάποια προβλήματα υγείας εδώ και αρκετό καιρό, προσπαθούσε να τα αντιμετωπίσει και δυστυχώς ήρθε το μοιραίο», λέει ο Θάνος Καλλιώρας.

«Για εμένα η Μάρθα είναι μια πολύ σημαντική απώλεια της ζωής μου. Η Μάρθα Καραγιάννη είναι ορόσημο στη ζωή μου, είναι ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους και τους καλύτερους που γνώρισα σαν χαρακτήρες. Μεγάλη απώλεια για όλους μας, για την τέχνη, μια νεραΐδα του ελληνικού κινηματογράφου που σβήνει και αυτή», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Η προσωπική της ζωή
Η Μάρθα Καραγιάννη παντρεύτηκε τον άσσο του Ολυμπιακού Μίμη Στεφανάκο τον Οκτώβριο του 1960, χώρισε, και στη συνέχεια έκανε «σχέση ζωής» όπως έλεγε η ίδια, με τον Βασίλη Κωνσταντίνου, τερματοφύλακα και ίνδαλμα της εποχής για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Η αγαπημένη ηθοποιός γεύτηκε τη φήμη, τη δόξα, τις χαρές και τις λύπες της δουλειάς της.

Αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ, και σήμερα πέρασε στην αιωνιότητα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα