Σάρον Στόουν: 27 χρόνια μετά, ξανακάνει το θρυλικό «σταυροπόδι» και τσακίζει το «Βασικό Ένστικτο»

Σάρον Στόουν: 27 χρόνια μετά, ξανακάνει το θρυλικό «σταυροπόδι» και τσακίζει το «Βασικό Ένστικτο»

Είκοσι επτά χρόνια μετά την πρεμιέρα της ταινίας«Βασικό Ένστικτο», η Σάρον Στόουν, λαμβάνοντας το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς» στα βραβεία του «GQ» στο Βερολίνο, έδωσε μια ξεχωριστή «performance», επαναλαμβάνοντας το σταυροπόδι που έχει γράψει ιστορία στο κινηματογραφικό στερέωμα, δίνοντάς του ωστόσο ένα τελείως διαφορετικό νόημα.

Η 61χρονη ηθοποιός έδωσε ένα σημαντικό λόγο θίγοντας το φλέγον θέμα την γυναικείας χειραφέτησης, το σεβασμό στην γυναικεία σεξουαλικότητα και τον σεβασμό της γυναίκας στον εργασιακό της χώρο. Θέματα που αποτελούν ζητήματα του κινήματος #MeToo για τα οποία η ίδια δεν δίστασε να μιλήσει με πάθος  στα βραβεία του ανδροκρατούμενου περιοδικού.

Αναφερόμενη στο πώς γυρίστηκε η σκηνή τότε: «Πριν από μερικά χρόνια, όταν γυρίζαμε την ταινία, ο σκηνοθέτης μου είπε:« Μπορείς να μου δώσεις τα εσώρουχά σου, επειδή δεν πρέπει να τα φοράς στην συγκεκριμένη σκηνή;. Εγώ απάντησα: «Ναι, γιατί όχι;».

«Δεν ήξερα ότι αυτή η στιγμή θα άλλαζε τη ζωή μου», συνέχισε η Σάρον Στόουν.

Η Σάρον Στόουν ενθάρρυνε τους παρευρισκόμενους να μιμηθούν μαζί της τη σκηνή με το σταυροπόδι, που καθόρισε την ταυτότητα της ως «sex symbol» επισκιάζοντας έτσι εκείνη της «ηθοποιού». Επεσήμανε, μάλιστα,  ότι καθένας από τους θεατές έχει βρεθεί σε μια τέτοια στιγμή που θα μπορούσε να θεωρηθεί «κομβική», είτε το έχει καταλάβει είτε όχι. Η Σάρον τους ενθάρρυνε να αναγνωρίσουν ο καθένας τους το «κομβικό σημείο της ζωής τους», «ό,τι και εάν ήταν αυτό», δείχνοντας την πυγμή και το θάρρος που θα έπρεπε να έχει ο καθένας σε καταστάσεις οι οποίες θίγουν το «είναι» του. Όπως εξήγησε όταν αναγνωρίζεις αυτή την «κομβική στιγμή» ο καθένας γίνεται κύριος του εαυτού του με αποτέλεσμα να καθορίζει ο ίδιος την ταυτότητα του.

Σάρον Στόουν: «Η στιγμή να αποφασίσεις ποιος είσαι είναι τώρα!»

«Καθένας από εσάς θα έχει μια στιγμή, σαν τη δική μου. Μια στιγμή που θα αλλάξει τη ζωή σας. Μια στιγμή που θα την καταλάβετε ενώ συμβαίνει, και μία που όχι. Αλλά θα σας πως αυτό, θα έχετε μία τέτοια στιγμή, αν δεν σας έχει ήδη συμβεί. Και θα χρειαστεί να δώσετε λογαριασμό για αυτή. Αν δεν έχει ήδη συμβεί. Και πολλοί θα θέσουν δύσκολες ερωτήσεις. Αν δεν σας έχουν ήδη ρωτήσει. Λοιπόν η στιγμή να αποφασίσεις ποιος είσαι, είναι τώρα. Η στιγμή να αποφασίσεις τι θα κάνεις με τον τρυφερό, σημαντικό και όμορφο, άγριο, παθιασμένο και σημαντικό μέρος του εαυτού σου. Τι θα κάνεις με αυτό; Θα σας πω τι έκανα με τον δικό μου. Τον σεβάστηκα. Και θα σας συμβούλευα να κάνετε όλοι το ίδιο. Γιατί έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε δυνατοί, με όποια μορφή σεξουαλικότητας επιλέξουμε για τον εαυτό μας. Και κανείς δεν επιτρέπεται να μας το στερήσει αυτό. (…) Στέκομαι εδώ όχι σαν μονάδα, αλλά είμαι «με» και «από» τις γυναίκες, διατηρώντας την αξιοπρέπειά μου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με επιλέξατε για Γυναίκα της Χρονιάς επειδή υπήρξε μια εποχή που το μόνο που ήμουν, ήταν ένα αστείο» πρόσθεσε στην ευχαριστήρια ομιλία της.

 

 

mononews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα