Κατερίνα Ντούσκα, Eurovision 2019: Η βελούδινη φωνή που θυμίζει Amy Winehouse

Κατερίνα Ντούσκα, Eurovision 2019: Η βελούδινη φωνή που θυμίζει Amy Winehouse

Από τις αρχές του έτους που ανακοινώθηκε το όνομά της, πολλοί είχαν απορία για το ποιο είναι αυτό το κορίτσι που σαγηνεύει με τη φωνή του. Η ΕΡΤ κατέληξε στην εκπρόσωπο της χώρας μας στην 64η Eurovision και όχι άδικα.

Ήταν η πρώτη τραγουδίστρια που δέχθηκε επίσημη πρόταση από τη δημόσια ελληνική ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Πουλόπουλου στην εκπομπή του Star, «Στη φωλιά των κου κου».

Απερίγραπτος ο ενθουσιασμός της για τη Eurovision

Η συμφωνία με την ίδια και την εταιρεία της φάνταζε σίγουρη ενώ δύσκολα θα άλλαζε. Και ευτυχώς καθώς είναι από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες παρουσίες. «Είναι επίσημο! Θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision. Είναι τεράστια η τιμή και η χαρά μου! Πάμε γερά!», έγραψε στο Instagram μόλις έμαθε τα νέα της επιλογής της.

 
 
 
 
View this post on Instagram

 #tb . . @nick.voz / @milkwhiteofficial

A post shared by Katerine Duska (@katerineduska) onDec 14, 2018 at 4:38am PST

 

Είναι ικανή να ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό ύφος τραγουδιού, με ξενόγλωσσο στίχο, όπως ακριβώς συνεννοήθηκε με την ΕΡΤ. Εξάλλου, αυτό το διαφορετικό ύφος ακολουθεί και η ίδια η ερμηνεύτρια και συνθέτης, η οποία υπογράφει τα κομμάτια που ερμηνεύει.

 

Πάντα είχε μια «μαγική» σύνδεση με τη μουσική

Η ταλαντούχα, Ελληνοκαναδή τραγουδοποιός, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόντρεαλ από Έλληνες γονείς, αλλά ζει στο Παγκράτι στην Αθήνα. Καλλιτέχνις χαμηλού προφίλ, πολλές φορές έχει πει ότι στην Ελλάδα μένει από επιλογή και είναι ο τόπος που επέλεξε να κάνει καριέρα.

 

Σε δύσκολες συνθήκες διαλέγει αυτό που την εκφράζει και απεχθάνεται τις ταμπέλες καθώς πιστεύει ότι η μουσική δεν έχει όρια. Η Κατερίνα Ντούσκα φαίνεται πως πάντα συνδεόταν με αυτό τον χώρο. Με σπουδές στην κλασσική κιθάρα στη Μουσική Ακαδημία, δέχτηκε τις επιρροές της δασκάλας της.

Στο πλάι της η διακεκριμένη δασκάλα της

Και δεν είναι άλλη από τη διακεκριμένη Ελένη Μελισσίδη. Είναι ο άνθρωπος που την εξέθεσε στον μαγικό κόσμο της κλασσικής μουσικής και τραγούδησε υπό την καθοδήγησή της. Επίσης, σπούδασε και ερμήνευσε άριες και lieder των Verdi, Mozart και Schubert αλλά και πιο μοντέρνο ρεπερτόριο.

 
 
 
View this post on Instagram

10 χρόνια παραδοσιακών χορών. Φαίνεται;  #tb #amorgos

A post shared by Katerine Duska (@katerineduska) onJul 14, 2018 at 3:19am PDT

 

«Ενώ μεγάλωσα στο Μόντρεαλ του Καναδά, οι γονείς μου με μύησαν από πολύ νωρίς στην ελληνική μουσική μέσα από τα έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χαντζιδάκι, Μάνου Λοΐζου και άλλων θρυλικών μας συνθετών που λάτρευαν», είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της.

 
 
 
View this post on Instagram

 @makis_petritsis . @milkwhiteofficial

A post shared by Katerine Duska (@katerineduska) onDec 5, 2018 at 4:22am PST

 

Ο… έρωτας ο αγιάτρευτος

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως την κέρδισαν οι πιο σύγχρονες επιρροές. Έτσι, άρχισε να πειραματίζεται με τη σύνθεση όταν, έφηβη πια, μετακόμισε με την οικογένειά της στην Ελλάδα. Παρότι, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ήξερε η μουσική ήταν αυτό που πραγματικά ήθελε να ακολουθήσει επαγγελματικά.

 

«Η jazz είναι ένας έρωτας αγιάτρευτος όπως είναι και οι Beatles. Ένας από τους αγαπημένους μου δίσκους είναι το Little Girl Blue της Nina Simone», είχε φανερώσει στη συνέντευξή της στην Popaganda. Πάντως, οι πρώτες μουσικές κασέτες που επιθυμούσε να αγοράζει ήταν γύρω από pop, r&b – pop και soul επιλογές. Και ξχωριστή θέση στην καρδιά της έχουν οι FKA Twigs, James Blake και Arcade Fire.

Πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 2013

Και όπως θα περίμενε κανείς, η τηλεόραση είναι κάτι που χρησιμοποιεί σπάνια ενώ να διαβάζει βιβλία και να βλέπει ταινίες, λατρεύοντας τον κινηματογράφο όσο και τη μουσική. «Αισθάνομαι πως τα βιβλία του Leo Buscaglia με έχουν διαμορφώσει. […] Mερικοί από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες είναι οι Stanley Kubrick, Woody Allen και Lars Von Trier».

 
 
 
View this post on Instagram

Granny Chic . . . . . . . . . . . #grannychic #corfu #corfucolors #mediterranean #summer #staycation #katerineduska

A post shared by Katerine Duska (@katerineduska) onAug 23, 2018 at 8:19am PDT

 

Πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 2013, μέσα από την επιτυχία «One In A Million». Τον Σεπτέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε τον πρώτο της ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο «Embodiment», σε στίχους και μουσική της ίδιας. Εκεί ξεδίπλωσε το μουσικό της υπόβαθρο με αφοπλιστικό τρόπο, ακολουθώντας indie – pop, neo – soul και soulful pop μονοπάτια.

Τη συγκρίνουν με την Amy Winehouse και την Adele

Πρόκειται για ένα άλμπουμ ακραία γοητευτικό και αντάξιο οποιασδήποτε νέας φωνής της Ευρώπης. Εξάλλου, συχνά συγκρίνεται με την Amy Winehouse, την Adele ή και την Lykke Li. Αυτός ο μπάσος τόνος της μας ταξιδεύει σε άλλες δεκαετίες.

 

Πέρα από το «One in a Million», η Kατερίνα Ντούσκα έγινε γνωστή με τη διασκευή της στο «Do I Wanna Know» των Arctic Monkeys. Μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες συνεργασίες είναι με την LP, τον Albin Lee Meldau (στον Κήπο του Μεγάρου το 2014) και τον Πέτρο Κλαμπάνη (το 2018).

Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε μεγάλες σκηνές και φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη όπως τα «The 02 Academy London» και «Rockwave Festival». Ήταν μια εκ των 300 καλλιτεχνών που συμμετείχαν με σκοπό την υποστήριξη των προσφύγων ανά τον κόσμο στο διεθνές φεστιβάλ «Give a home» του Sofarsound’s /Amnesty International.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα