Το Σάββατο δημοσία δαπάνη η κηδεία του Νίκου Κούνδουρου

Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφείο θα γίνει η κηδεία του μεγάλου σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, ο οποίος άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με ημερομηνία 23/02/2017, η κηδεία του σπουδαίου Έλληνα σύγχρονου σκηνοθέτη, Νίκου Κούνδουρου, θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη.

Αντί στεφάνου, η οικογένεια επιθυμεί την κατάθεση δωρεών στην «Κιβωτό του Κόσμου» και στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

«Δεν είναι εύκολο να είσαι Ελληνας αυτή τη στιγμή» είχε δηλώσει ο Νίκος Κούνδουρος σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις στο Βήμα. Ήταν στις αρχές της κρίσης λίγο πριν γυρίσει την τελευταία του ταινία το «Ένα πλοίο για την Παλαιστίνη».

Τον σπουδαίο καλλιτέχνη που με το έργο του έκανε διάσημη την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, αποχαιρέτησαν με ανακοινώσεις όλος ο πολιτικός όσο και καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας.

Ο Νίκος Κούνδουρος καθιερώθηκε ως σκηνοθέτης με τη «Μαγική πόλη», την οποία ακολούθησε η εμβληματική ταινία «Δράκος», η οποία σφράγισε την εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Συνδυάζοντας επιρροές από τον νεορεαλισμό και τον εξπρεσιονισμό με μια προσωπική εικαστική ματιά, ο Κούνδουρος αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο την Ελλάδα της δεκαετίας του '50.

Στη φιλμογραφία του θα προστεθούν σπουδαίες ταινίες, με τις οποίες θα κερδίσει βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα σ' αυτές «Οι παράνομοι», «Το ποτάμι», «Μικρές Αφροδίτες», «1922», «Τραγούδια της φωτιάς», «Μπορντέλο», «Μπάυρον: Μπαλάντα για ένα δαίμονα» κ.ά.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και κόπιες των ταινιών του βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία και ταινιοθήκες σε όλο τον κόσμο.

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα