Αλκης Αλκαίος: Εφυγε ο ποιητής της Πιρόγας και της Ρόζας

Με μια πιρόγα ταξίδεψε για τη γειτονιά των αγγέλων ο Αλκης Αλκαίος! Ο ποιητής-στιχουργός που το όνομά του έχει συνδεθεί με τα πιο όμορφα τραγούδια των τελευταίων τριάντα ετών, όπως είναι το Ερωτικό, η Ρόζα, Η αγάπη είναι ζάλη και πολλά άλλα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 χρόνων δίνοντας μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

«Σκέπασε αρμύρα το γυμνό κορμί σου / σου ‘φερα απ’ τους Δελφούς γλυκό νερό / στα δύο είπες πως θα κοπεί η ζωή σου / και πριν προλάβω τρις να σ’ αρνηθώ / σκούριασε το κλειδί του παραδείσου». Οι στίχοι αυτοί από το αγαπημένο τραγούδι «Ερωτικό» (γνωστό και με τον τίτλο «Με μια πιρόγα») είναι ένα μικρό δείγμα του πηγαίου ταλέντου του Αλκη Αλκαίου, που τα ξημερώματα της Δευτέρας άφησε την τελευταία του πνοή. Η απουσία του δημιουργεί αναμφισβήτητα ένα μεγάλο κενό στο ελληνικό τραγούδι, το οποίο κόσμησε με τους λαμπρούς στίχους του.

Ο Βαγγέλης Λιάρος (όπως είναι το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και από μικρή ηλικία πολιτογραφήθηκε κάτοικος της Πάργας. Το 1967 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά γράμματα με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου για τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, ενώ το 1978 μπήκε στον χώρο της δισκογραφίας με τον δίσκο «Τα τραγούδια της λευτεριάς» του Θάνου Μικρούτσικου.

«Τον Αλκη Αλκαίο τον γνώρισα το ’77 από μια δημοσίευση ενός ποιήματός του. Μου άρεσε τόσο πολύ που έκοψα το απόκομμα, το μελοποίησα και όταν θα γινόταν ένας δίσκος θα το ηχογραφούσα. Του τηλεφώνησα, νομίζω δεν συναντηθήκαμε, του έβαλα να το ακούσει από το τηλέφωνο και του άρεσε πάρα πολύ» εξομολογείται ο Θάνος Μικρούτσικος για τη γνωριμία του μαζί του. Ο Αλκης Αλκαίος συγκαταλέγεται σε εκείνους που αφήνουν το έργο τους να «μιλήσει» και γι’ αυτό απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις, ενώ δεν ασχολιόταν καθόλου με τις δημόσιιες σχέσεις. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στην Πάργα.


Αληθινές λαϊκές ιστορίες με αποκαλυπτικό λόγο

Ο Αλκης Αλκαίος έχει χαρακτηριστεί διανοούμενος για το υψηλό επίπεδο γραφής του και -παρ’ όλες τις μεγάλες επιτυχίες του στο τραγούδι- θεωρείται ολιγογράφος. Με τον γλαφυρό αλλά και συνάμα αποκαλυπτικό λόγο του απέδωσε μέσα από τους στίχους του αληθινές λαϊκές ιστορίες.

Μερικά από τα κλασικά έργα που υπέγραψε με τον Θ. Μικρούτσικο -με τον οποίο είχε μακρά συνεργασία- είναι: «Τα τραγούδια της λευτεριάς» (1978), «Δελτίο καιρού» (1980), «Εμπάργκο» (1982) (το οποίο έναν χρόνο μετά έγινε και ο τίτλος ποιητικής συλλογής του που περιλαμβάνει το εμβληματικό ποίημά του «Πρωινό τσιγάρο»), «Αραπιά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί» (1983), «Αυτά τα βράδια» (1983), «Η αγάπη είναι ζάλη» (1986), «Οσο κρατάει ένας καφές» (1989), «Στου αιώνα την παράγκα» (1996). Επίσης, συνεργάστηκε με τους συνθέτες Νότη Μαυρουδή, Σωκράτη Μάλαμα, Μίλτο Πασχαλίδη, Μάριο Τόκα, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και άλλους, που δημιούργησαν μαζί του πολύ μεγάλα τραγούδια τα οποία σημείωσαν εμπορική επιτυχία και χαρακτηρίστηκαν ποιοτικά και κλασσικά.

Τις εμπνευσμένες επιτυχίες του ερμήνευσαν οι πιο σημαντικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού, όπως είναι ο Μανόλης Μητσιάς, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Χάρις Αλεξίου, η Μαρία Δημητριάδη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ο Μανόλης Λιδάκης, η Νένα Βενετσάνου, η Μέλινα Κανά, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και άλλοι.

Ο τελευταίος του δίσκος κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου με τον τίτλο «Η αυλή των τρελών» και περιλαμβάνει κυρίως μπαλάντες με αιχμηρούς στίχους τις οποίες «έντυσε» μουσικά και ερμηνευτικά ο Μπάμπης Στόκας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ShowBiz

Espressonews.gr
Σχολιάστε το άρθρο: