Σεισμός ‑ Λέκκας: Ενεργοποίηση ως το 2024 του ρήγματος της Κωνσταντινούπολης

Σεισμός ‑ Λέκκας: Ενεργοποίηση ως το 2024 του ρήγματος της Κωνσταντινούπολης

Σεισμός ‑ Λέκκας: «Ενεργοποίηση ως το 2024 του ρήγματος της Κωνσταντινούπολης»
 
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σχολίασε το νέο σεισμό 6,4 Ρίχτερ που χτύπησε χθες (20.2.2023) την Τουρκία, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς αναφέρθηκε στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης και είπε ότι όλοι περιμένουν να ενεργοποιηθεί ως το 2024, ενώ μίλησε και για το πως μπορεί αυτό να επηρεάσει την Ελλάδα.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο ΣΚΑΪ για το νέο ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία και εξέφρασε τον φόβο για νέο χτύπημα του Εγκέλαδου στη χώρα μέχρι και 7 Ρίχτερ.

Μπορεί να επηρεαστεί το τόξο της Κύπρου
Επίσης τόνισε ότι μπορεί να προκληθεί ένα «ντόμινο σεισμικών δονήσεων στην Τουρκία σε μήκος 600 χλμ και πλάτος 50 χλμ. Το ντόμινο μπορεί να επηρεάσει άμεσα το τόξο της Κύπρου».

Στη συνέχεια ο Ευθύμιος Λέκκας έκανε αναφορά στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης και όπως τόνισε: «Το πιο σημαντικό είναι το πότε θα κάνει μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη».

«Ξύπνημα ως το 2024»
Ο καθηγητής επισήμανε ότι το ρήγμα αυτό ίσως ξυπνήσει ως το 2024. «Οι σεισμολόγοι διεθνώς περιμένουν να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης μέχρι το 2024 και να δώσει ισχυρό σεισμό», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ο σεισμός αυτός να επηρεάσει και την Ελλάδα κάτι που γίνει και το 1999 (μετά το μεγάλο σεισμό στην περιοχή, ακολούθησε ο σεισμός στην Πάρνηθα) και επισήμανε πως: «Όταν γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα εκτιμηθεί και μετά θα δούμε πως μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα. Πάντως, στη χώρα μας έχουν ήδη δρομολογηθεί δέκα άμεσες δράσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι υποχρεωτικοί έλεγχοι των κτιρίων. Ο δράσεις αυτές θα αναπτυχθούν άμεσα και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα», όπως είπε Ευθύμιος Λέκκας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα