Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμό στη Λέσβο: Είναι η πιο επίφοβη περιοχή

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμό στη Λέσβο: Είναι η πιο επίφοβη περιοχή

Ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς που έχουν σημειωθεί σε Κρήτη, Εύβοια και Λέσβο, τονίζοντας πως η τελευταία είναι η πιο επίφοβη περιοχή, λόγω μη ομαλής μετασεισμικής ακολουθίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως «δεν έχουμε περάσει το μέγεθος 5 σε καμία από τις περιοχές οι οποίες βρίσκονται σχεδόν ταυτόχρονα σε διέγερση, στη Λέσβο, στην Εύβοια, βόρεια της Κρήτης. Έχουμε δει σε αυτή τη χώρα εξάρσεις με μεγάλα μεγέθη, όπως το 1995, μέσα σε τρεις μήνες τρεις σεισμοί 6 Ρίχτερ. Κατά συνέπεια, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι αν θέλετε μία μικρογραφία των μεγάλων εξάρσεων, είναι μια μικρή έξαρση».

Παράλληλα, δήλωσε πως «οι μεγάλες εξάρσεις είναι πολύ πιο αραιές, δεν είναι συχνές. Από τις τρεις περιοχές με τις μεγάλες εξάρσεις, η πιο επίφοβη εξακολουθεί να είναι η Λέσβος για πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι όλη η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται επάνω στο χερσαίο τμήμα του νησιού. Ελάχιστα επίκεντρα βρίσκονται στον θαλάσσιο χώρο και ίσως και αυτά να έχουν ένα σημαντικό σφάλμα, οπότε μπορεί στην πραγματικότητα και αυτά να βρίσκονται στο χερσαίο χώρο».

«Το δεύτερο είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε πολύ κοντινή απόσταση από ένα μεγάλο ρήγμα, το οποίο έχει επιφανειακή εκδήλωση, το οποίο φαίνεται πολύ καλά στις δορυφορικές εικόνες. Το γνωρίζουμε ότι ενεργοποιήθηκε με μεγάλο σεισμό το 1867», πρόσθεσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα