Σεισμός στην Εύβοια: Δεν αξιολογήσαμε κατάλληλα τη σεισμική δραστηριότητα παραδέχτηκε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σεισμός στην Εύβοια: Δεν αξιολογήσαμε κατάλληλα τη σεισμική δραστηριότητα παραδέχτηκε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Στην παραδοχή ότι η σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου μήνα δεν αξιολογήθηκε κατάλληλα, προχώρησε ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τον ισχυρό σεισμό 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη νότια Εύβοια το βράδυ της Τρίτης (29.11.2022). 

Επιπλέον, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε πως δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως ο χθεσινός σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα που προκύπτει από συγκεκριμένους επιστημονικούς λόγους. Πρώτον, δεν έχουμε πλήρη γνώση της περιοχής, δεν έχουμε καλή γνώση του ρήγματος, δεν γνωρίζουμε στο παρελθόν αν έχουν γίνει ισχυροί σεισμοί στην περιοχή και αυτό δε βοηθάει τις εκτιμήσεις. Δεύτερον, η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου με πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς και αυτό δυστυχώς δεν αξιολογήθηκε κατάλληλα από την κοινότητα, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Και αυτοί οι πολύ μικροί σεισμοί μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες προς εμάς. Χρειαζόμαστε λοιπόν χρόνο για να δούμε όλα αυτά τα στοιχεία και με ένα πνεύμα συνεννόησης. Επανέλαβα πολλές φορές ότι αυτή η Πολιτεία έχει όργανα τα οποία είναι εντεταλμένα ακριβώς να φέρνουν μέσω των επιτροπών τους κοντά τους επιστήμονες και να συζητούν» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Χρειάζεται πολύ προσοχή» είπε και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο να δούμε όλα τα στοιχεία από τις 25 Οκτωβρίου και μετά… νομίζω ότι θα συνεννοηθούμε και με τους υπολοίπους με τρόπο που να είναι επωφελής για την κοινωνία πρώτα για την πολιτεία και τελικά για την επιστήμη.

«Έχουμε δύο ενδεχόμενα. Ή ήταν ο κύριος σεισμός και έχει περάσει ο μεγάλος κίνδυνος, ή μπορεί να μην ήταν ο κύριος και να γίνει κι ένας κάπως μεγαλύτερος. Συμφωνώ με τον κ. Λέκκα, ότι δεν φαίνεται να έχει δυναμικό η περιοχή για να μας πάει στο εξάρι ή το εξαμισάρι, έχουμε ατελής γνώση για την περιοχή αλλά δεν μπορεί να δώσει τόσο μεγάλο» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακούστε όσα είπε στον ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα