Τεχνολογία: Ρομπότ ως θεραπεία για άτομα που τραυλίζουν εξετάζει μια μελέτη

Τεχνολογία: Ρομπότ ως θεραπεία για άτομα που τραυλίζουν εξετάζει μια μελέτη

Μια νέα μελέτη ήρθε στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία τα κοινωνικά ρομπότ που έχουν την ικανότητα αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βοηθητικά εργαλεία για άτομα που τραυλίζουν. Πρόκειται για μια σημαντική προσθήκη στις μεθόδους θεραπείας.

Πώς η τεχνολογία συμβάλλει στη διαχείριση του τραυλισμού

Σε αντίθεση με τις εφαρμογές και τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης στους υπολογιστές, τα κοινωνικά ρομπότ έχουν φυσική παρουσία, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για παρεμβάσεις στο πλαίσιο μιας κλινικής τραυλισμού, εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης Torrey Loucks. Ο τραυλισμός επηρεάζει την ποιότητα ζωής όσων αντιμετωπίζουν τη διαταραχή της ομιλίας, με επιπτώσεις που εκτείνονται πέρα ​​από τις δυσκολίες στην ομιλία, σημειώνει ο Loucks. «Ο τραυλισμός μπορεί περαιτέρω να οδηγήσει σε κακή εικόνα του εαυτού του, αρνητικές απόψεις που νιώθει το άτομο και αυτό οδηγεί σε άγχος σχετικά με τη συμμετοχή στην ομιλία».

Οι παρεμβάσεις που παρέχονται από έναν λογοθεραπευτή κάνουν τεράστια διαφορά στην ευχέρεια ομιλίας και στην εμπιστοσύνη στην επικοινωνία. «Τα οφέλη από τη βελτίωση της εικόνας του εαυτού και την άποψη του εαυτού του ως ικανού επικοινωνιακού μέσω της αποτελεσματικής θεραπείας έχουν αλλάξει πραγματικά τις ζωές πολλών ανθρώπων», λέει ο Loucks, πρώην διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Θεραπείας και Έρευνας Τραυλισμού (ISTAR) και πρώην αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Επικοινωνίας και Διαταραχών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Τα κοινωνικά ρομπότ έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες τεχνολογικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως. Διαπρέπουν σε επαναλαμβανόμενες εργασίες και μπορούν να προγραμματιστούν και να προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε ασθενούς. Και η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι προτιμούν τα κοινωνικά ρομπότ από την τεχνολογία όπως τα tablet και τα smartphone, επειδή η φυσική τους παρουσία σημαίνει ότι είναι πιο διαδραστικά. «Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για το κοινωνικό ρομπότ να κάνει τις θεραπευτικές δραστηριότητες πιο ελκυστικές και διασκεδαστικές, ιδιαίτερα για τους νεότερους πελάτες».

Ο Loucks λέει ότι τα ρομπότ δεν θα αντικαταστήσουν τους κλινικούς γιατρούς, αλλά η συνάφειά τους με επαναλαμβανόμενες εργασίες και προγραμματιζόμενη φύση σημαίνει ότι υποστηρίζουν την ανάγκη για χρόνο πρακτικής και προκαταρκτικές εργασίες μεταφοράς που συχνά περιορίζονται σε πολυάσχολες κλινικές SLP. «Υπάρχει έλλειψη κλινικών γιατρών που είναι εξειδικευμένοι στον τραυλισμό, οπότε κάτι που τους επιτρέπει να παρέχουν περισσότερη πρακτική και υποστήριξη σε περισσότερους πελάτες θα ωφελήσει τους 300.000 Καναδούς που τραυλίζουν».

Αν και η έρευνα για τα κοινωνικά ρομπότ και τις διαταραχές επικοινωνίας είναι περιορισμένη σε αυτό το σημείο, υπάρχουν ήδη κάποια πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, εξηγεί ο Loucks. Για παράδειγμα, έχουν ήδη αποδειχθεί ευεργετικά στο να κρατούν αφοσιωμένα παιδιά με αυτισμό, ενώ προάγουν κοινωνικές δεξιότητες όπως η στροφή.

Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που προτείνει σενάρια στα οποία τα κοινωνικά ρομπότ παρουσιάζονται ως εργαλεία για να βοηθήσουν τους παθολόγους της ομιλίας να τροποποιήσουν και να βελτιώσουν τις παρεμβάσεις για άτομα που τραυλίζουν. Τα δομημένα σενάρια δημιουργήθηκαν με τη συμβολή ερευνητών που τραυλίζουν, λογοθεραπευτές και ρομποτικούς.

Αυτά τα σενάρια είναι ένα θεμελιώδες βήμα για την εισαγωγή των κοινωνικών ρομπότ στη θεραπεία, επιτρέποντας στους ερευνητές να προσδιορίσουν εάν τα ρομπότ έχουν ευεργετική επίδραση ενώ δίνουν στους προγραμματιστές την ευκαιρία να βελτιώσουν τις προσφορές που μπορούν να προσφέρουν τα κοινωνικά ρομπότ, λέει ο Loucks. «Υπάρχει σίγουρα αυξανόμενο ενδιαφέρον και αυξανόμενες δυνατότητες για τα κοινωνικά ρομπότ να συμπληρώνουν την υγειονομική περίθαλψη και συγκεκριμένα την αποκατάσταση».

Ο Λουκς και οι συνεργάτες του εξέτασαν επίσης Καναδούς κλινικούς ιατρούς με εξειδίκευση στις παρεμβάσεις τραυλισμού για να προσδιορίσουν εάν είχαν ανησυχίες σχετικά με το να φέρουν ένα κοινωνικό ρομπότ απευθείας στην κλινική.

«Οι κλινικοί γιατροί ήταν πολύ ανοιχτοί στην ιδέα ότι ένα ρομπότ θα μπορούσε να συμπληρώσει τις θεραπευτικές δραστηριότητες με το να είναι ένας ελκυστικός συνεργάτης». Οι τύποι κοινωνικών ρομπότ που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα σενάρια δεν ανήκουν στο μέλλον – είναι ήδη διαθέσιμοι. Και παρόλο που είναι λίγο στην δαπανηρή πλευρά τώρα, τα κέρδη στην τεχνολογία σημαίνουν ότι αυτά τα κόστη σταδιακά μειώνονται, λέει ο Loucks.

«Μια κλινική τραυλισμού προσφέρει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια πρωτοποριακή δοκιμαστική περίπτωση για κοινωνικά ρομπότ στις θεραπείες ομιλίας και γλώσσας, τόσο για την υποστήριξη δραστηριοτήτων που καθοδηγούνται από κλινικούς ιατρούς όσο και για να επιτρέπουν στον πελάτη να εξασκήσει ορισμένες από τις δεξιότητές του χωρίς τη στιγμή προς στιγμή τη συμμετοχή του κλινικός ιατρός.”

πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα