Η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με θετικά τεστ για τον κορονοϊό

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με θετικά τεστ για τον κορονοϊό

Η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να συνδεθεί με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Αυτό δείχνει μελέτη σε νεαρούς Σουηδούς, στους οποίους η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια και στοιχεία του άνθρακα ήταν πιο πιθανή να οδηγήσουν σε θετικό τεστ PCR για SARS-CoV-2, όπως τονίζεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για αναπνευστικές ασθένειες όπως η γρίπη, εγείροντας ανησυχίες ότι μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην COVID-19», τόνισε ο επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολινσκα στη Στοκχόλμη. Οι ρύποι στον αέρα θα μπορούσαν να αυξήσουν την ευαισθησία σε λοιμώξεις αφενός, αλλά και τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών ή συννοσηροτήτων αφετέρου.

Τι έδειξε η έκθεση
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 425 συμμετέχοντες από την περιοχή της Στοκχόλμης που είχαν θετικό αποτέλεσμα δοκιμής SARS-CoV-2 PCR μεταξύ Μαΐου 2020 και Μαρτίου 2021. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση στον τόπο διαμονής των συμμετεχόντων καθορίστηκε για την ημέρα που διενεργήθηκε το τεστ PCR και τις προηγούμενες ημέρες. Οι ίδιες ημέρες της εβδομάδας τους προηγούμενους μήνες χρησίμευαν ως περίοδος ελέγχου.

Τις ημέρες της δοκιμής, τα μολυσμένα άτομα είχαν μέση ατμοσφαιρική ρύπανση 4,4 μg/m3 λεπτής σκόνης τύπου (PM 2,5), 7,7 μg/m3 σωματιδίων (PM 10), 0,3 μg/m3 αιθάλης και 8,2 μg/m3 οξείδια του αζώτου.

Τις ημέρες ελέγχου, το μέσο επίπεδο έκθεσης σε διάφορα σωματίδια ήταν κάπως χαμηλότερο: 3,8 μg/m 3 για τα σωματίδια (PM 2,5 ), 6,6 μg/m3, 3 για τα σωματίδια (PM 10), 0,2 μg/m 3 για την αιθάλη και 7,7 μg/m 3 για τα οξείδια του αζώτου.

Για κάθε μία αύξηση του εύρους στη βραχυπρόθεσμη έκθεση σε σωματίδια PM 2,5 δυο ημέρες πριν από την ημέρα της δοκιμής, ο αριθμός των θετικών αποτελεσμάτων της δοκιμής αυξήθηκε κατά 6,8%.

Οι ισχυρότερες συσχετίσεις μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των θετικών αποτελεσμάτων των δοκιμών βρέθηκαν μόλις λίγες ημέρες πριν από την ημέρα της δοκιμής, εάν η έκθεση σε σωματίδια PM 10 αυξήθηκε ημέρες πριν από την ημέρα της δοκιμής, η αύξηση στα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών ήταν 6,9%. Και μια αύξηση στην έκθεση της αιθάλης μια ημέρα πριν από την ημέρα της δοκιμής συσχετίστηκε με 5,8% αύξηση στα θετικά αποτελέσματα των τεστ.

Δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ των θετικών δοκιμών PCR και της ρύπανσης από άζωτο. Πιθανοί συγχυτικοί παράγοντες όπως το φύλο, το κάπνισμα, το άσθμα, η παχυσαρκία ή τα αναπνευστικά συμπτώματα της COVID-19 δεν είχαν καμία επίδραση στα αποτελέσματα.

ertnews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα