Πως θα διώξετε την οσμή σκόρδου από την αναπνοή – Οι επιστήμονες απαντούν

Πως θα διώξετε την οσμή σκόρδου από την αναπνοή – Οι επιστήμονες απαντούν

Ποιο επίκαιρη από ποτέ η ερώτηση, καθώς σήμερα 25η Μαρτίου, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων θα φάει μπακαλιάρο με σκορδαλιά, αφού έτσι επιβάλλει το έθιμο!

Το ερώτημα είναι τι κάνουμε μετά; Πως θα καταπολεμήσουμε την οσμή του σκόρδου στην αναπνοή μας; Οι απαντήσεις έρχονται από τους επιστήμονες!

Πολλοί θεωρούν ότι η ανάσα του ατόμου που κατανάλωσε σκόρδο, αντιμετωπίζεται με τσίχλες, με αρωματικές καραμέλες, μασώντας «καρφάκια» από γαρίφαλο ή ωμό δυόσμο. Οι ειδικοί ωστόσο εξηγούν ότι οι ανωτέρω δεν είναι αποτελεσματικοί τρόποι.

Απαντήσεις βρήκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο, που ύστερα από επιστάμενη έρευνα ανακάλυψαν ότι υπάρχει κάτι πιο ισχυρό σε ό,τι αφορά την εξάλειψη της μυρωδιάς σκόρδου από την αναπνοή μας.

Έτσι, κατά τους επιστήμονες –και έπειτα από τη συγκεκριμένη έρευνα- οι ωμές τροφές αποδεικνύονται πανίσχυροι σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κακοσμίας που προκαλεί στην ανάσα η κατανάλωση σκόρδου, ακριβώς επειδή περιέχουν ένζυμα που εξαλείφουν τις οσμές και φαινολικές ενώσεις που καταστρέφουν τις πτητικές χημικές ενώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε προ ετών στην επιθεώρηση “Journal of Foods”, οι επιστήμονες μελέτησαν το πώς επιδρούν διαφορετικές τροφές στις πτητικές ενώσεις που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος– και ειδικότερα για τη μυρωδιά, με την οποία το σκόρδο «σφραγίζει» την αναπνοή μας, ακόμη και ώρες – ή μέρες- μετά την κατανάλωση του.

Οι ίδιοι, για να προχωρήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα, έδωσαν σε εθελοντές να μασήσουν για 25 δευτερόλεπτα 3 γραμμάρια σκόρδου, πριν τους δώσουν να πιουν νερό.

Κατόπιν, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την επίδραση της κατανάλωσης ωμού ή ψημένου μήλου και χυμού μήλου, ωμού ή ζεσταμένου μαρουλιού, ωμού δυόσμου ή χυμού από φύλλα δυόσμου και πράσινου τσαγιού.

Τα αποτελέσματα καταμετρήθηκαν ακριβώς μία ώρα μετά την κατανάλωση καθενός από τα παραπάνω, με τη βοήθεια ενός καταμετρητή αερίων στη στοματική κοιλότητα, μία οργανοληπτική μέθοδος που μετρά τα επίπεδα πτητικών θειούχων χημικών ενώσεων, μεταξύ των οποίων και το υδρόθειο, η μεθυλομερκαπτάνη και το διμεθιλοσουλφίδιο.

Πάντως, οι μετρήσεις έδειξαν ακόμη ότι το πράσινο τσάι διόλου δεν βοηθά στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος, ενώ αντίθετα «το ωμό μήλο και το ωμό μαρούλι μείωνε τις συγκεντρώσεις πτητικών αερίων κατά 50% και από τα πρώτα 30 λεπτά της κατανάλωσης τους».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα