Κορονοϊός: Γιατί η πλειονότητα των θυμάτων είναι άνδρες;

Το μυστήριο της μεγαλύτερης θνητότητας των ανδρών έναντι των γυναικών στην πανδημία, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, φαίνεται να έχει πολλές εξηγήσεις και όχι μόνο μία, σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ. Η απάντηση τελικά ίσως να μην κρύβεται τόσο στα βιολογικά χαρακτηριστικά των δύο φύλων.

Από την αρχή της πανδημίας είχε εκτιμηθεί ότι ο κορωνοϊός πλήττει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες, με τα κρούσματα και στην Ελλάδα να είναι σαφώς περισσότερα μεταξύ των ανδρών τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Αυτό πάντως αμβλύνθηκε με την έλευση της μετάλλαξης Δέλτα και έχει πλέον ανατραπεί εδώ και μερικές ημέρες με την επέλαση της Όμικρον, αφού πλέον η πλειονότητα των κρουσμάτων στη χώρα είναι γυναίκες (50,2%).

Ωστόσο ο αριθμός των ανδρών που διασωληνώνονται και κυρίως αυτών που καταλήγουν είναι σταθερά μεγαλύτερος από των γυναικών, με τα τελευταία στοιχεία στην Ελλάδα, όπως τα ανέφερε η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης: Σε σύνολο 22.285 νεκρών από την αρχή της πανδημίας, οι 12.379 ήταν άνδρες (ποσοστό 55,55%) και οι 9.906 γυναίκες (ποσοστό 44,45%). Δηλαδή για κάθε τέσσερις γυναίκες που χάνονται, πεθαίνουν αντιστοίχως πέντε άνδρες.

Αυτό το φαινόμενο, που είναι παγκόσμιο, αρχικά είχε αποδοθεί σε γενετικά χαρακτηριστικά των δύο φύλων. Πολλοί είχαν εκτιμήσει ότι το γυναικείο φύλο έχει μεγαλύτερες αντοχές, λόγω και της δυνητικής μητρότητας, όπως έχει φανεί σε άλλους τομείς της ιατρικής έρευνας.

«Δεν υπάρχει μια μοναδική εξήγηση σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των φύλων έναντι του κορωνοϊού», αναφέρει στους Τάιμς της Νέας Υόρκης η Σάρα Ρίτσαρντσον, διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιστημών των Φύλων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Η ομάδα της κας Ρίτσαρντσον άρχισε να συλλέγει στοιχεία για τους θανάτους από κορωνοϊό στις ΗΠΑ σχεδόν από την αρχή της πανδημίας και διαπίστωσε ότι σχεδόν σε όλες τις πολιτείες εντοπίζεται αυτό που φαίνεται και στην Ελλάδα, ότι οι άνδρες πεθαίνουν περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Η κύρια εξήγηση ίσως κρύβεται στην προσοχή που τείνουν να δείχνουν οι γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, και στον τρόπο ζωής τους καθενός. Όπως δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, η διαφορά αποδίδεται σε κοινωνικούς παράγοντες και τρόπους συμπεριφοράς.
Έτσι, για παράδειγμα, οι άνδρες είναι πιθανότερο να εργάζονται στις μεταφορές, σε εργοστάσια, σε μονάδες συσκευασίας κρέατος, στη γεωργία και την οικοδομή, που είναι τομείς με μεγαλύτερη διαπιστωμένη εξάπλωση της Covid-19. Επιπλέον οι άνδρες είναι πιθανότερο να βρίσκονται στη φυλακή ή να είναι άστεγοι από ό,τι οι γυναίκες, αυξάνοντας και πάλι τον κίνδυνο έκθεσής τους στον ιό.

Από άποψης συμπεριφοράς, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να πλένουν πιο συχνά τα χέρια τους, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική έρευνα, να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ είναι μεγαλύτερο και το ποσοστό εμβολιασμού των γυναικών στις ΗΠΑ από ό,τι των ανδρών.

Επιπλέον μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει για τους άνδρες που κατά τα στατιστικά έχουν περισσότερα υποκείμενα νοσήματα από ό,τι οι γυναίκες, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στις συνέπειες του κορωνοϊού.

Άλλοι επιστήμονες πάντως επιμένουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών είναι ισχυρότερο από των ανδρών, και υποδεικνύουν ως απόδειξη τις παρατηρήσεις στα ινδικά χοιρίδια: Τα αρσενικά χάμστερ είναι πολύ πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό από τα θηλυκά, και εκεί δεν τίθεται θέμα επαγγέλματος, κοινωνικών δραστηριοτήτων ή τήρησης μέτρων ασφαλείας.

καθημερινή 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα