ΠΟΥ: Επικίνδυνος ο κορoνοϊός ακόμη και όταν γίνει ενδημικός. Τα υγιή παιδιά δεν χρειάζονται αναμνηστική δόση

ΠΟΥ: Επικίνδυνος ο κορoνοϊός ακόμη και όταν γίνει ενδημικός. Τα υγιή παιδιά δεν χρειάζονται αναμνηστική δόση

Το γεγονός και μόνο ότι η πανδημία θα εισέλθει κάποια στιγμή σε ενδημικό στάδιο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος, προειδοποίησε ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία ενάντια σε ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο HIV είναι ενδημικός, η ενδημική βία είναι μέσα στις πόλεις μας», είπε ο δρ Μάικλ Ράιαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακού πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Ενδημικό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι καλό, ενδημικό απλώς σημαίνει ότι είναι εδώ για πάντα», είπε.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που είναι πολύ πιο μεταδοτική από όλες τις άλλες μεταλλάξεις του κορoνοϊού, αλλά φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε όσους έχουν εμβολιαστεί, έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για το πέρασμα της πανδημίας – που κηρύχθηκε ως τέτοια στις αρχές του 2020 – σε ενδημική μορφή. Μια συζήτηση που γενικά υπονοεί ότι θα είναι λιγότερο επικίνδυνη.

«Δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό φέτος», προειδοποίησε ο Ράιαν. «Ενδέχεται να μην εξαλείψουμε ποτέ τον ιό. Οι ιοί που προκαλούν πανδημίες τείνουν να γίνονται μέρος του οικοσυστήματος».

«Αυτό που μπορούμε να τελειώσουμε είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος (σ.σ. το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ)», εξήγησε, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο «να επιτύχουμε το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό επίπτωσης με μέγιστο αριθμό εμβολιασμών, ώστε κανείς να μην αποτραπούν θάνατοι».

«Αυτό θα είναι το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και θα είναι το τέλος της πανδημίας», συμπλήρωσε ο Ράιαν.

Ο ίδιος έθεσε επίσης το ενδεχόμενο ότι στο μέλλον τρεις ή τέσσερις εμβολιασμοί να θεωρούνται ο κανονικός αριθμός δόσεων για να ξεφύγουν οι πιο σοβαρές μορφές του κορωνοϊού.

Με εξαίρεση το εμβόλιο της Johnson και Johnson, όλα τα εμβόλια είναι δύο δόσεων, αλλά η τρίτη αναμνηστική δόση ή «ενισχυτική» δόση συνιστάται ανεπιφύλακτα, καθώς η Όμικρον έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο.

«Δεν θα ονομάζουμε πλέον (αυτούς τους εμβολιασμούς) ενισχυτικούς. Απλώς θα θεωρήσουμε ότι τρεις ή τέσσερις δόσεις είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί αυτή η ανθεκτική και ισχυρή ανοσία που σας προστατεύει από νοσηλεία και θάνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα», επεσήμανε ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 
ΠΟΥ: Τα υγιή παιδιά δεν χρειάζονται αναμνηστική δόση του εμβολίου
Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου για τον κορoνοϊό, ανέφερε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Σούμια Σουαμινάθαν.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ΠΟΥ στη Γενεύη η Σουαμινάθαν είπε ότι μολονότι φαίνεται πως η ανοσία από τα εμβόλια με τον καιρό ελαττώνεται, ιδίως απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, χρειάζονται περισσότερες έρευνες ώστε να εξακριβωθεί ποιος χρειάζεται τις ενισχυτικές δόσεις.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι τα υγιή παιδιά ή οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Κανένα στοιχείο απολύτως», τόνισε.

Το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί αναμνηστικές δόσεις σε παιδιά ηλικίας από 12 ετών και πάνω ενώ η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) νωρίτερα αυτόν τον μήνα ενέκρινε τη χρήση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για τους εφήβους ηλικίας 12-15 ετών. Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία συνέστησε επίσης να χορηγηθεί τρίτη δόση στους εφήβους 12-17 ετών. Την ίδια απόφαση έχει λάβει και η Ουγγαρία.

Η Σουαμινάθαν είπε ότι οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ θα συνεδριάσουν εντός της εβδομάδας για να εξετάσουν το συγκεκριμένο ερώτημα της χορήγησης ενισχυτικών δόσεων στον πληθυσμό. «Ο στόχος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι, να προστατευθούν αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο με σοβαρή ασθένεια και θάνατο. Αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα», ανέφερε

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα