Γκάγκα: Παρά τα φάρμακα, το πιο σημαντικό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος

Γκάγκα: Παρά τα φάρμακα, το πιο σημαντικό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος

Για πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που δηλώνει αισιόδοξη ότι την άνοιξη θα έχουμε απαλλαχθεί από τον κορονοϊό. Σημειώνει ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία είδους χαλάρωση στον κόσμο.
Για τα αντιικά φάρμακα η κα Γκάγκα, τόνισε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open: «Θα δίνονται στους ανθρώπους που ήταν υποψήφιοι και για τα μονοκλωνικά, σε όσους είναι μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας, στους ανοσωκατασταλμενους, ενώ δεν δίνονται στις εγκύους γιατί δεν έχουν εγγύηση ασφάλειας στις εγκυμοσύνες. Τα φάρμακα επειδή ήταν πρόταση της επιτροπής του Σωτήρη Τσιόδρα, είναι σε συνθήκες κλινικής μελέτης. Αρα ο ασθενής υπογράφει δήλωση συγκατάθεσης για να τα πάρει και αφορά και περιπτώσεις όχι μόνο εντός νοσοκομείων, αλλά και κατ’ οίκων νόσησης με υψηλό ρίσκο νόσησης. Ο γιατρός που θα συνταγογραφεί θα συμπληρώνει και έκθεση με την πορεία της υγείας του ασθενούς. Στα νοσοκομεία υπάρχουν ήδη τα αντιικά χάπια που χορηγούνται».

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών και το κατά πόσο έχει πειστεί ο κόσμος να πάει στα εμβολιαστικά κέντρα, η κα Γκάγκα είπε: «Οσο και αν βγαίνουν κάποια φάρμακα, το πιο σημαντικό είναι να πεισθεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. Ηδη η κυβέρνηση έστησε μια τεράστια καμπάνια εμβολιασμού και φτάσαμε μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης να γυρίζουμε πόρτα – πόρτα και χωριό – χωριό για να ενημερώσουμε τον κόσμο. Από εκεί και πέρα είναι και θέμα του πολιτικού κόσμου, να έχουμε με την αντιπολίτευση τουλάχιστον μια κοινή γραμμή τουλάχιστον επάνω σε αυτό το θέμα. Δεν μπορεί να υπάρχουν συνάδελφοι γιατροί ή πολιτικοί που να λένε ότι ”δεν λειτουργεί το εμβόλιο”».

Για το πρόστιμο: «Δεν θέλω να σταθώ σε αυτό. Θέλω να πω ότι πρέπει να μπορέσουμε να πείσουμε τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο πρώτα απ’ όλα για τη δική του ασφάλεια και κατ’ επέκταση για την πίεση στα νοσοκομεία».

 
Για τη μείωση των κρουσμάτων: «Στα κρούσματα έχουμε μια μετακύλιση σε μεγαλύτερες ηλικίες και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τώρα. Υπάρχει μια γενικότερη ύφεση, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τελειώσουμε γρήγορα, αλλά οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας. Την άνοιξη φαίνεται πως θα έχουμε τελειώσει. Η μετάλλαξη Ομικρον δείχνει να είναι πιο ανίσχυρη από τη Δέλτα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες και εκεί σημειώνονται απώλειες ακόμα και από την απλή γρίπη. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν… τρέχει τίποτα με την Ομικρον. Ανεξάρτητα αν τα παιδιά ή νεότεροι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν. Φαίνεται η Ομικρον να αφήνει ανοσία και ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση δείχνει να καλύπτει τον οργανισμό».

Αναφορικά με τους πολλούς νεκρούς που μετράει η χώρα μας από την πανδημία του κορονοϊού, η Κα Γκάγκα τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι: «Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν τρεις λόγοι που έχουμε φτάσει να μετράμε αρκετούς νεκρούς κάθε μέρα. Ο Ελληνας αντέχει στα συμπτώματα, όπως ο πυρετός, μπορεί να μην υπάρχουν έντονα συμπτώματα δύσπνοιας οπότε οι ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στον γιατρό και στο νοσοκομείο. Πυρετός, βήχας, κακουχία, εάν επιμένουν την τρίτη, τέταρτη μέρα, ο ασθενής θα πρέπει να καταφεύγει στον γιατρό του. Πολλές φορές έχουμε δει περιπτώσεις συμπολιτών μας που έφτασαν να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στα επείγοντα γιατί είτε δεν πρόλαβαν, είτε διασωληνώθηκαν πολύ αργά.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις μεγάλες ηλικίες. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη υπογεννητικότητα στην Ευρώπη, αν όχι και στον κόσμο, άρα μιλάμε για αρκετά προχωρημένες ηλικίες σε αντίθεση με τις πιο νεαρές ηλικίες. Επίσης, έχουμε αναπτύξει μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, άρα φτάνουμε σε αυτό που λέμε ”πνευμονία του αναπνευστήρα’‘. Στην Ελλάδα έχει περισσότερα ανθεκτικά μικρόβια, όχι γιατί κάνουν κάτι λάθος στα νοσοκομεία, αλλά γιατί οι οργανισμοί μας έχουν εθιστεί στα αντιβιοτικά».

 
Αναφορικά με την άρνηση της επίταξης ιδιωτών γιατρών που φέρεται να υπήρξε στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα για 2 στους 23 γιατρούς που φέρονται να προσέφεραν τις υπηρεσίες τους η κα Γκάγκα, είπε: «Οχι δεν έχω τέτοια πληροφόρηση. Αντίθετα, γνωρίζω ότι ήταν αρκετοί οι γιατροί που πήγαν και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία και ήδη η κατάσταση με την επάρκεια ιατρικού προσωπικού έχει εξομαλυνθεί. Είναι μια περίοδος που έπρεπε να βοηθηθούν οι γιατροί του ΕΣΥ που έχουν δώσει τα πάντα εδώ και δύο χρόνια».

 
Τέλος για το πρωτόκολλα του 50+1% στα σχολεία: «Τα πρωτόκολλα του ανοίγματος των σχολείων συζητήθηκαν στην επιτροπή των ειδικών και ναι μεν δεν λήφθηκε ομόφωνη απόφαση, αλλά αυτή η απόφαση που πάρθηκε εξέφραζε την πλειοψηφία, άρα δεν μπορούμε και να την αμφισβητήσουμε και να την κρίνουμε. Στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων δεν είδαμε ιδιαίτερη αύξηση των κρουσμάτων. Διεθνώς τα σχολεία ανοίγουν με παρόμοια πρωτόκολλα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα