Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη στις 18 Ιανουαρίου

Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη στις 18 Ιανουαρίου

Σε απόσταση ασφαλείας  θα περάσει από τη Γη, στις 18 Ιανουαρίου, μεγάλων διαστάσεων αστεροειδής, διαμέτρου περίπου ενός χιλιομέτρου.

 Αντίθετα με την ταινία Μην κοιτάτε ψηλά (Don’t Look Up) του Netflix, ο διαστημικός βράχος με την ονομασία 7482 (1994 PC1), δεν θα πέσει στον πλανήτη μας, αλλά θα περάσει από τη Γη σε απόσταση σχεδόν δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Πρόκειται για έναν αστεροειδή, με μέγεθος 2-3 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ.

Ο Γιώργος Βουγιατζής, καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, μιλώντας στην ΕΡΤ3 για το αν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρωπότητα από αυτόν τον αστεροειδή, τόνισε: «Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί για κάτι τέτοιο. Ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε το παραμύθι με την κότα, που νόμιζε ότι θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι της. Βέβαια, οι αστεροειδείς είναι πράγματι ένας υπαρκτός κίνδυνος, για τον οποίο δεν ανησυχούμε σαν επιστημονική κοινότητα, αλλά σίγουρα οφείλουμε να τους μελετήσουμε».

Για το αν θα περάσει ξυστά από τη Γη, ο καθηγητής σχολίασε: «Οι αποστάσεις είναι σχετικές. Όταν μιλάμε για αστρονομικές κλίμακες πράγματι θα περάσει πολύ κοντά, αλλά όταν μιλάμε για αποστάσεις σαν αυτές που αναφερόμαστε πάνω στη Γη, είναι πολύ μακριά».

«Συγκεκριμένα, θα περάσει περίπου δύο εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή κάπου πέντε φορές την απόσταση Γης-Σελήνης. Άρα δεν είναι κάποιος επικίνδυνος αστεροειδής προς το παρόν», επεσήμανε ο κ. Βουγιατζής που πρόσθεσε ότι δεν είναι ορατό ένα τέτοιο φαινόμενο με το μάτι.

 Σχετικά με την ταινία Don’t Look Up και το κατά πόσο είναι προφητική, ο καθηγητής υπογράμμισε: «Από τη στιγμή που έγινε πρόγραμμα στη NASA, παρακολουθείται το φαινόμενο. Μέχρι σήμερα βρίσκονται συνεχώς καινούργιοι αστεροειδείς, οι οποίοι  όμως δεν εμφανίστηκαν τώρα ξαφνικά, υπήρχαν πάντα, απλά σήμερα πλέον τους βλέπουμε και τους παρακολουθούμε.

Δεν φαίνεται προς το παρόν ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος για τα επόμενα 100 χρόνια, αλλά σίγουρα το ενδεχόμενο να πέσει ένας μεγάλος αστεροειδής και να δημιουργήσει αρκετές καταστροφές στη Γη μπορεί να συμβεί και αυτό φαίνεται και από την προϊστορία της Γης, όπου ξέρουμε ότι έχουν συμβεί πάρα πολλά τέτοια γεγονότα, όπως η εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα