Σπουδές Τεχνητής Νοημοσύνης: Ένα ανεξάντλητο πεδίο μελέτης

Σπουδές Τεχνητής Νοημοσύνης: Ένα ανεξάντλητο πεδίο μελέτης

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πεδίο μελέτης εδώ και πολλές δεκαετίες, ωστόσο παρέμενε άγνωστη στο ελληνικό κοινό μέχρι πρόσφατα. Εδώ και μερικά χρόνια η σημασία της έχει αναγνωριστεί και έχει αναδειχθεί σε δημοφιλές επιστημονικό πεδίο. Δεκάδες έρευνες, μελέτες και συνέδρια γίνονται κάθε χρόνο προκειμένου να εξερευνήσουν όλες τις δυνατότητες και τις εφαρμογές της στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ παράλληλα οι σπουδές τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο σπουδών, με αξιόλογα προγράμματα για όσους θέλουν να εντρυφήσουν επαγγελματικά σε αυτό το συναρπαστικό πεδίο.

Πρόκειται για ένα πεδίο που ακμάζει και θα συνεχίσει να ακμάζει για πολλά χρόνια, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι προ των πυλών. Οι μηχανές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι πολλών επαγγελμάτων και επομένως οποιαδήποτε εξέλιξη μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία τους είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Πριν από την ανακάλυψη της τεχνητής νοημοσύνης, το μεγάλο μειονέκτημα των μηχανών ήταν η αδυναμία τους να αντιλαμβάνονται τις μεταβολές του περιβάλλοντος και να προσαρμόζονται ανάλογα. Πλέον, οι μηχανές έχουν τη δυνατότητα να μιμούνται λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου, ώστε να λαμβάνουν σήματα από το εξωτερικό περιβάλλον, να τα αναλύουν και να επιλέγουν την καλύτερη δυνατή αντίδραση, λύνοντας περίπλοκα προβλήματα και αυξάνοντας την παραγωγικότητα.

Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αμέτρητες και συνεχώς ανακαλύπτονται και άλλες, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση ειδικών και καθιστά τους εξειδικευμένους επαγγελματίες πολύτιμους. Ειδικά στην Ελλάδα παρατηρείται σημαντική έλλειψη δεξιοτήτων σχετικών με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως ανέδειξε η πρόσφατη έκθεση “Η Κατάσταση των Ψηφιακών Δεξιοτήτων στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη: Ελλάδα” (Αύγουστος 2019). Οι σπουδές τεχνητής νοημοσύνης του Aegean College και συγκεκριμένα το αντίστοιχο προπτυχιακό πρόγραμμα έρχονται να αναπληρώσουν αυτό το κενό, καθώς στοχεύουν στην εξοικείωση των φοιτητών με το γνωστικό αντικείμενο της τεχνητής νοημοσύνης και στην απόκτηση δεξιοτήτων χρήσιμων σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.

Οι φοιτητές αποκτούν θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες, εμβαθύνουν στις βάσεις δεδομένων, τη στατιστική και τη μηχανική μάθηση, ενώ παράλληλα εξοικειώνονται με περίπλοκα μοντέλα πρόβλεψης, στατιστικούς δείκτες και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης μέσω πραγματικών σεναρίων και πρακτικών εφαρμογών, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που θα αναλάβουν στο εργασιακό τους περιβάλλον. Το πρόγραμμα διεξάγεται σε συνεργασία με το University of Essex, διαρκεί τρία χρόνια και προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση σε ποικίλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως το λιανικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες Υγείας και η Έρευνα και Ανάπτυξη.

Αυτό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τα υπόλοιπα που προσφέρονται στην Ελλάδα (ομολογουμένως οι επιλογές είναι περιορισμένες) είναι ότι προσαρμόζεται συνεχώς στις εξελίξεις της τεχνολογίας και αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς, με σκοπό να προσφέρει στους σπουδαστές του τις πιο καινοτόμες ιδέες και πρακτικές. Το πρόγραμμα σπουδών έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και να παρέχει ολιστική και εις βάθος γνώση σε όλες τις πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης και της επιστήμης των Δεδομένων. Ως αποτέλεσμα, οι απόφοιτοι είναι πλήρως καταρτισμένοι και έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα σε όποιο κλάδο επιλέξουν.

Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και στις άλλες τεχνολογικές εξελίξεις η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, όμως οι επιστήμονες αναμένουν πολλές αλλαγές ακόμα. Είναι πράγματι ένα πεδίο ανεξάντλητο και εξαιρετικά ενδιαφέρον, που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας. Το μέλλον μας επιφυλάσσει απρόσμενες εκπλήξεις και εμείς χρειάζεται απλώς να ετοιμαστούμε και να τις υποδεχτούμε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα