Λέκκας: Να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. Υπάρχει κλιματική κρίση, όχι κλιματική αλλαγή

Λέκκας: Να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. Υπάρχει κλιματική κρίση, όχι κλιματική αλλαγή

Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού

Πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει και ποιος όχι και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας. Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές

Για 30 εκατομμύρια τόνους νερού μίλησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, τονίζοντας πως είμαστε σε νέα φάση κλιματικής κρίσης.

Υπάρχει κλιματική κρίση, όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα εξήγησε ο καθηγητής.

Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: Πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε προειδοποίησε.

Η Ιθάκη έχει υποστεί ήδη σημαντικότατες ζημιές από τον Ιανό, ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν, ορισμένα όχι, είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί έχουμε συνεχείς κατολισθήσεις, και όχι μόνο στην Ιθάκη, σε πολλούς μικρούς δήμους, σχολίασε ο Ευθύμιος Λέκκας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO