Harvest Moon: Πανσέληνος του θερισμού σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου

Harvest Moon: Πανσέληνος του θερισμού σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου

Η Πανσέληνος του θερισμού θα είναι πλήρης σήμερα, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να προκαλέσει πολλά φλας φωτογράφων.

Επειδή η πανσέληνος αυτού του μήνα είναι αυτή που φτάνει πιο κοντά στην ισημερία του Σεπτεμβρίου, την ονομάζουμε Σελήνη της συγκομιδής. Συνήθως, συνδέουμε τη Σελήνη του Θερισμού με τον Σεπτέμβριο, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές, όταν η πανσέληνος συμβαίνει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για τη Σελήνη του Θερισμού. Μεταξύ του 1970 και του 2050, υπάρχουν 18 έτη κατά τα οποία η Σελήνη της συγκομιδής έρχεται τον Οκτώβριο. Η τελευταία ήταν το 2020, όπως αναφέρει η NASA.

Γιατί ονομάζεται Harvest Moon

Το γεγονός πως εμφανίζεται λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα έχει ως αποτέλεσμα να την αφθονία φωτός, κάτι που βοηθά τους αγρότες να μαζέψουν τις καλοκαιρινές τους καλλιέργειες. Γι’΄αυτό και έλαβε αυτό το όνομα που σημαίνει θερισμός και συγκομιδή καρπών.

Κατά μέσο όρο, οι Σελήνες Συγκομιδής του Οκτωβρίου συμβαίνουν ανά τριετία, αν και το χρονικό πλαίσιο μπορεί να είναι αρκετά μεταβλητό και μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου μπορεί να μεσολαβήσουν έως και οκτώ χρόνια (το επόμενο τέτοιο παράδειγμα θα έρθει μεταξύ 2020 και 2028).

Πολλοί πιστεύουν ότι η Σελήνη της συγκομιδής παραμένει στον νυχτερινό ουρανό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο που βλέπουμε κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά αυτό δεν ισχύει. Αυτό που διαφοροποιεί την πανσέληνο αυτού του μήνα από τις άλλες, είναι ότι οι αγρότες στην κορύφωση της τρέχουσας περιόδου συγκομιδής μπορούν να εργάζονται μέχρι αργά τη νύχτα με το φως του φεγγαριού.

Το Harvest Moon είναι ιδιαίτερο διότι πρόκειται για μια οφθαλμαπάτη, καθώς δεν είναι πιο μεγάλο από τα υπόλοιπα.

Έτσι, για αρκετές ημέρες πριν και μετά την πανσέληνο, το φεγγάρι κρέμεται στον ουρανό σαν ένα μεγάλο, λαμπερό φανάρι και παρατείνει το φως πολύ μετά το ηλιοβασίλεμα. Ανατέλλει περίπου την ώρα που δύει ο ήλιος, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή την εποχή του έτους, αντί να ανατέλλει κατά μέσο όρο 50 λεπτά αργότερα κάθε μέρα, το φεγγάρι φαίνεται να ανατέλλει σχεδόν την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα