Alert από επιστήμονα για αποκάλυψη στο διαδίκτυο λόγω ηλιακής καταιγίδας

Το ότι οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τα ηλεκτρικά δίκτυα ή τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, είναι γνωστό. 
Ωστόσο, αυτή τη φορά μια ερευνήτρια εκτιμά ότι μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αποκάλυψη στο Διαδίκτυο» με «μπλακ άουτ» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Sangeetha Abdu Jyothi, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ιρβάιν, παρουσίασε έρευνα στο συνέδριο επικοινωνίας δεδομένων SIGCOMM 2021, εκτιμώντας ότι μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «Αποκάλυψη στο Διαδίκτυο». 

Η μελέτη της, με τίτλο «Solar Superstorms: Planning for a Internet Apocalypse» (Ηλιακές Υπερκαταιγίδες: Σχεδιάζοντας για μια Διαδικτυακή Αποκάλυψη), εξηγεί πώς αυτές οι καταιγίδες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέφη μαγνητισμένων ηλιακών σωματιδίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν όλεθρο στα ηλεκτρικά δίκτυα και στα υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν σε όλη τη Γη το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το LiveScience, ολόκληρες χώρες θα έμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση για εβδομάδες ή μήνες. Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και όταν επανέλθει το ρεύμα, το διαδίκτυο μπορεί να παραμείνει εκτός λειτουργίας. Βέβαια, η έκθεση της Jyothi δεν είναι αποκλειστικά αρνητική καθώς αναφέρει ότι οι τοπικές και περιφερειακές διαδικτυακές συνδέσεις δεν είναι πιθανό να υποστούν ζημιά λόγω της ανθεκτικότητας των καλωδίων οπτικών ινών έναντι των γεωμαγνητικά επαγόμενων ρευμάτων.

 
Σημειώνεται ότι γεωμαγνητική καταιγίδα του Μαΐου 1921 ήταν το τελευταίο μεγάλο ηλιακό γεγονός, το οποίο έβλαψε σοβαρά τα τηλεγραφικά συστήματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα