Μετάλλαξη Δέλτα: Φόβοι των επιστημόνων για τέταρτο κύμα. Ευάλωτα τα παιδιά

Μετάλλαξη Δέλτα: Φόβοι των επιστημόνων για τέταρτο κύμα. Ευάλωτα τα παιδιά

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα καθώς η προέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία σε κυβερνήσεις και επιστήμονες. Κυβερνητικοί παράγοντες από χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να εκπέμπουν «σήματα κινδύνου», σημειώνοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επισπεύσει την έλευση του τέταρτου κύματος. Aν οι πληθυσμοί δεν έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη, τότε η μετάλλαξη Δέλτα, όπως όλα δείχνουν, θα επαναφέρει πολύ σύντομα τα κρούσματα σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Εκτός όμως από την αυξημένη μεταδοτικότητα, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό που τη διαφοροποιεί από τα προηγούμενα στελέχη: δείχνει να «προτιμά» τις πιο νεαρές ηλικίες. Αυτή η εξέλιξη -που, προφανώς, συνδέεται με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους νέους- έχει ανησυχήσει τους ειδικούς.

 
Ανησυχία για παιδιά και νέους

«Οι μικρές ηλικίες δεν είναι άτρωτες. Όσο υπάρχει αυτός ο ιός και όσο τον αφήνουμε να πολλαπλασιάζεται στην κοινότητα, αυτό δίνει χώρο να τροποποιεί το γενετικό του υλικό, να αλλάζει τον τρόπο που επιτίθεται στα κύτταρα στόχους» τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα από τα λίγα περιστατικά που έχουμε, καθώς είναι νέοι. Θα πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί αυτή η μετάλλαξη σε άνω των 50 ετών ανθρώπους, οι οποίοι το περνούν βαριά» σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η Δέλτα «είναι μια μετάλλαξη που φαίνεται ότι ξεκλειδώνει πολύ εύκολα το ανοσοποιητικό των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Είναι επικίνδυνη», προσέθεσε, εξηγώντας ότι έχουν νοσήσει και παιδιά κάτω των 10 ετών. Ένα άλλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχουν για τα παιδιά και τους νέους η νόσηση από τον κορoνοϊό και τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Έχει ωριμάσει η ιδέα για τον εμβολιασμό των εφήβων από 15 και πάνω»
Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, δήλωσε στο OPEN πως «σε όλο τον κόσμο με τη μετάλλαξη Δέλτα έχει ωριμάσει η ιδέα για τον εμβολιασμό των εφήβων από 15 και πάνω. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα λάβει την απόφαση. Θεωρώ ότι έχει ήδη προαναγγελθεί. Βεβαίως θα είναι εθελοντικό» τόνισε. Η κυρία Ψαλτοπούλου υποστήριξε ότι «η μετάλλαξη Δέλτα πιάνει τα ανεμβολίαστα άτομα, γι’ αυτό και οι μικρές ηλικίες. Η εξέλιξη της πανδημίας σε ένα μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τους μη εμβολιασμένους. Χρειαζόμαστε και αυτή την ηλικιακή ομάδα για να φτάσουμε στο 70% - 80% ανοσίας».

Η καθηγήτρια εξέφρασε τον φόβο ότι η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα σύντομα θα απασχολήσει και την Ελλάδα. «Αναμένουμε και στην Ελλάδα ιδίως σε τουριστικές περιοχές μεγαλύτερη εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα. Είναι πιο μεταδοτική, πιθανώς να νοσεί κάποιος και βαρύτερα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης είπε ότι το εμβόλιο θεωρείται ασφαλές και αποτελεσματικό. «Το 1/3 κρουσμάτων στην Ελλάδα ενδιαφέρει τις χαμηλές ηλικίες, στα 12 και κάτω. Όσο πλησιάζουμε στον Σεπτέμβρη, θα πρέπει να πάμε σε προγράμματα εμβολιασμού για τα σχολεία. Τα παιδιά νοσούν και μεταδίδουν τη νόσο σε άλλους. Οι πιθανότητες θανάτου σε ένα παιδί είναι πολύ μικρές, αλλά κανείς δεν πρέπει να το ρισκάρει».

Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά πάντως τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν λάβει έγκριση απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.

Ανησυχητική η μετάλλαξη Δέλτα και η πορεία των κρουσμάτων
Για να δείξει πόσο ανησυχητική είναι η συμπεριφορά της μετάλλαξης Δέλτα, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού ο R0 -δηλαδή ο αριθμός ατόμων που μολύνει ένας φορέας του ιού- ήταν στο 2,5 με 3. «Με το βρετανικό στέλεχος είδαμε πόσο συνέβαλε η αυξημένη μεταδοτικότητα. Το R0 έφτασε στο 4 με 5. Και τώρα φτάνει γύρω στο 6. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να είναι άνοσοι αυξάνεται από το 60% στο 80% και πάνω. Ο στόχος είναι να πετύχουμε το 80%, έστω το 70%, και να αποφύγουμε το τέταρτο κύμα. Αν αυτό το πετύχουμε τον Σεπτέμβριο δεν θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Ο Νίκος Τζανάκης επισήμανε ότι πέρα από την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα είναι ανησυχητική και η πορεία των κρουσμάτων. «Με ανησυχεί ιδιαιτέρως ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε πανελλαδικώς. Θα περιμένουμε με αγωνία την επόμενη εβδομάδα να δούμε αν το αυξητικό μοτίβο παγιωθεί. Τότε θα πρέπει να ανησυχούμε» σχολίασε. Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Τζανάκης απηύθυνε έκκληση στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο «να επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους παπάδες. Είναι άτομα υπερμεταδότες αν νοσήσουν. Πρέπει να είναι στις ομάδες του υποχρεωτικού εμβολιασμού» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα