Bρετανική έρευνα: Κινέζοι δημιούργησαν τον κορoνοϊό και προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους

Bρετανική έρευνα: Κινέζοι δημιούργησαν τον κορoνοϊό και προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους

Έρευνα που υποστηρίζει ότι ο νέος κορoνοϊός δεν έχει φυσική προέλευση αλλά δημιουργήθηκε από Κινέζους επιστήμονες οι οποίοι στη συνέχεια έσπευσαν να καλύψουν τα ίχνη τους, δημοσιεύει η βρετανική Daily Mail, λίγα 24άωρα μετά την εντολή Μπαίντεν στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να εξετάσουν την προέλευση του ιού.  

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται έκθεση 22 σελίδων του Βρετανού καθηγητή, Angus Dalgleish, και του Νορβηγού επιστήμονα, Birger Sørensen, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Quarterly Review of Biophysics Discovery. 

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κορoνοϊός φαίνεται να προήλθε από εργαστήριο της Ουχάν στο οποίο Κινέζοι φέρονται να έκαναν πειράματα σε έναν ιό που εντόπισαν σε νυχτερίδες και να αύξησαν τη μεταδοτικότητά του (Gain of function research), με σκοπό να μπορέσουν να προετοιμαστούν καλύτερα για μια ενδεχόμενη πανδημία.

 
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι Κινέζοι επιστήμονες επιχείρησαν στη συνέχεια με «ανάστροφη μηχανική» να δείξουν ότι ο ιός προήλθε από νυχτερίδες. 
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω μελέτη που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, ότι Κινέζοι επιστήμονες που ήθελαν να μοιραστούν τα ευρήματά τους δεν ήταν σε θέση να το πράξουν ή έχουν εξαφανιστεί.

Η αποκάλυψη Φάουτσι
Οι περισσότεροι επιστήμονες υποστήριζαν μέχρι πρότινος πως ο ιός έχει φυσική προέλευση, ωστόσο πρόσφατα ο επικεφαλής Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι αποκάλυψε ότι οι  ΗΠΑ χρηματοδότησαν με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, για να μελετήσουν τους κορωνοϊούς της νυχτερίδας που μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.

Βρήκαν αποτύπωμα
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες που συνέγραψαν τη μελέτη, στην προσπάθειά τους να αναλύσουν τον κορωνοϊό ώστε να παρασκευάσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, εντόπισαν «αποτυπώματα» που δείχνουν ότι ο ιός έχει εργαστηριακή προέλευση. Μάλιστα δηλώνουν ότι προσπάθησαν να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους, αλλά συνάντησαν την αντίδραση μεγάλων επιστημονικών περιοδικών, καθώς η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι ο ιός έχει φυσική προέλευση. 

«Ακόμα και όταν ο πρώην επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (MI6) Sir Richard Dearlove μίλησε δημόσια λέγοντας ότι η θεωρία των επιστημόνων πρέπει να διερευνηθεί, η ιδέα απορρίφθηκε», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

 
Σύμφωνα με την Daily Mail, πλέον όλο και περισσότεροι επιστήμονες και πολιτικοί εξετάζουν την πιθανότητα ο ιός να «ξέφυγε» από το εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας. 

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν επανήλθε στο προσκήνιο μετά από ρεπορτάζ της εφημερίδας The Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο τρεις εργαζόμενοι εκεί νοσηλεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2019 με συμπτώματα τύπου κορωνοϊού, ένα μήνα πριν από την επίσημη αναγνώριση κρουσμάτων της λοίμωξης.

Περισσότερο μολυσματικοί
Στη μελέτη 22 σελίδων, οι δύο επιστήμονες περιγράφουν την έρευνά τους στα πειράματα που έγιναν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν την περίοδο 2002-2019 και υποστηρίζουν ότι Κινέζοι επιστήμονες, μερικοί από αυτούς μάλιστα συνεργάστηκαν και με αμερικανικά πανεπιστήμια, φέρεται να βρήκαν τα εργαλεία για τη δημιουργία του ιού.

Μεγάλο μέρος της εργασίας επικεντρώθηκε στην αμφιλεγόμενη έρευνα «Gain of Function» – η οποία απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία οι επιστήμονες προσπαθούν να τροποποιήσουν ιούς που εντοπίζονται στη φύση, κάνοντάς τους περισσότερο μολυσματικούς, ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν σε ανθρώπινα κύτταρα σε ένα εργαστήριο, με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα την πιθανή επίδρασή τους στους ανθρώπους. 

 
Τα αμινοξέα και οι νόμοι της φύσης
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βασικότερη ένδειξη για την εργαστηριακή προέλευση του ιού ήταν σειρά αμινοξέων που βρήκαν στην ακίδα του SARS-Cov-2.

Μιλώντας στην DailyMail.com, ο Νορβηγός καθηγητής ιολογίας Sørensen είπε ότι όλα τα αμινοξέα έχουν θετικό φορτίο, το οποίο προκαλεί τον ιό να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα, όπως ένας μαγνήτης. Αλλά επειδή, όπως οι μαγνήτες, τα θετικά φορτισμένα αμινοξέα απωθούν το ένα το άλλο, είναι σπάνιο να βρεθούν ακόμη και τρία στη σειρά σε φυσικούς οργανισμούς, ενώ τέσσερα στη σειρά είναι «εξαιρετικά απίθανο», είπε ο επιστήμονας. «Οι νόμοι της φυσικής λένε ότι δεν μπορείτε να έχετε τέσσερα θετικά φορτισμένα αμινοξέα στη σειρά. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι εάν το κατασκευάσετε τεχνητά», δήλωσε χαρακτηριστικά.