Εμβόλιο AstraZeneca: Διχασμένη η Ευρώπη. Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: Διχασμένη η Ευρώπη. Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Και στη χώρα μας επικρατεί προβληματισμός και αναστάτωση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, μετά την προσωρινή αναστολή στη χορήγησή του από 17 ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα συνεχίζεται κανονικά η χορήγησή του, καθώς σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών από τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, δεν δικαιολογείται η διακοπή χρήσης του εν λόγω εμβολίου. Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η επιτροπή επισημαίνει, ότι σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στα θέματα ασφάλειας των εμβολίων.

Σήμερα συνεδριάζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αποφάσισε να συγκαλέσει επιτροπή ειδικών για να εξετάσει την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου, αν και κορυφαίο στέλεχός του για επιστημονικά θέματα συνέστησε να συνεχίσει να αξιοποιείται.

Πανικός έχει δημιουργηθεί με τις ενδεχόμενες θρομβώσεις που έχουν προκληθεί σε κάποια άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Δεκαπέντε χώρες της Ευρώπης, η μια μετά την άλλη, ανακοινώνουν ότι «παγώνουν» τους εμβολιασμούς στους πολίτες. Στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διεμήνυσε πως αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν προβεί σε ανάλογες ανακοινώσεις, τότε δεν τίθεται θέμα αναστολής των εμβολιασμών. Πάντως, σήμερα, συνεδριάζει η επιτροπή εμβολιασμών που θα αποφασίσει τι θα γίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Εκτάκτως συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά το ντόμινο αναστολών στη χορήγησή του στην Ευρώπη, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες παρενέργειες.

Το θρομβοεμβολικό περιστατικό που καταγράφηκε στη χώρα μας δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας και κάλεσε όσους είναι να εμβολιαστούν να πάνε κανονικά στα ραντεβού τους.

Περισσότερες από 10 χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία η Ολλανδία, αλλά και η γειτονική Κύπρος, έχουν «παγώσει» τους εμβολιασμούς με το εν λόγω σκεύασμα, έπειτα από μεμονωμένες αναφορές για θρομβοεμβολικά επεισόδια σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο.

Παρόλο που ορισμένες χώρες ανέστειλαν προληπτικά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, άλλες συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν, και άλλοι οργανισμοί λένε πως τα οφέλη υπερέχουν οποιωνδήποτε κινδύνων.

Στην Ελλάδα 172.000 πολίτες 60-64 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ έχουν κλειστεί άλλα 182.000 ραντεβού.

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζονται μέχρι νεωτέρας οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Σταθερή στην άποψή της να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca κανονικά στην Ελλάδα μέχρι νεωτέρας παραμένει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι υπέρ του να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί μέχρι και την Πέμπτη όπου συνεδριάζει ο EMA.

Η επιτροπή και το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως συγκλίνουν στην άποψη να μην ακολουθήσουν τα υπόλοιπα 17 κράτη της ΕΕ που ανέστειλαν τους εμβολιασμούς, αν δεν το ανακοινώσει και ο ΕΜΑ.

«Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει», αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Η χώρα μας, λοιπόν, θα περιμένει τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου μεθαύριο.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί πάνω από 170.000 δόσεις εμβολίων της AstraZeneca.

Διχασμένη η Ευρώπη

Την ίδια ώρα η Ευρώπη παραμένει διχασμένη στο θέμα, με αρκετές χώρες να έχουν ήδη προχωρήσει σε «πάγωμα» των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Δεκαπέντε χώρες έχουν ήδη σταματήσει τους εμβολιασμούς, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, αλλά και η γειτονική Κύπρος.

Η εταιρεία δηλώνει ότι έγινε έρευνα, σε 17 εκατ. εμβολιασμένους, και δεν υπάρχει στοιχείο που να συνδέει το εν λόγω εμβόλιο με τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα