Η μάχη με τον κορονοϊό θα κρατήσει τουλάχιστον μία δεκαετία. Πώς μεταδόθηκε ο ιός;

Η μάχη με τον κορονοϊό θα κρατήσει τουλάχιστον μία δεκαετία. Πώς μεταδόθηκε ο ιός;

Η μάχη κατά του νέου κορονοϊού αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον μια δεκαετία, όπως είπε η επικεφαλής του προγράμματος γενετικής παρακολούθησης της Βρετανίας. Την Πέμπτη 11/2.

Το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ έχει «σαρώσει τη χώρα» και «αναμένεται να σαρώσει τον κόσμο, κατά πάσα πιθανότητα», δήλωσε στο BBC η διευθύντρια της κοινοπραξίας Covid-19 Genomics UK Σάρον Πίκοκ.

«Μόλις πάρουμε το πάνω χέρι (όσον αφορά τον ιό) ή οι μεταλλάξεις του πάψουν να είναι μολυσματικές -προκαλώντας νόσο- τότε θα μπορούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε »γι'αυτόν. Αλλά νομίζω, κοιτάζοντας το μέλλον, ότι θα το κάνουμε αυτό για χρόνια. Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό για ακόμα 10 χρόνια, κατά την άποψή μου», πρόσθεσε.

Reporter.gr

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο κορονοϊός είναι απίθανο να έχει διαρρεύσει από ένα κινεζικό εργαστήριο και πιθανότατα μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου είδους.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο apnews.com, ο Peter Ben Embarek, ειδικός του ΠΟΥ για τη διατροφική ασφάλεια και τις ζωονόσους, έκανε την παραπάνω εκτίμηση σε συνέντευξη Τύπου της ομάδας του Οργανισμού που ερευνά την προέλευση του κορονοϊού στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου είχαν εντοπιστεί τα πρώτα κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2019.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανακοίνωσε ότι η έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού παραμένει «σε εξέλιξη», και σημείωσαν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για το πώς και εάν ο ιός κυκλοφόρησε σε ζώα πριν μολύνει ανθρώπους.

Οι επιστήμονες εργάζονται στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στο πλαίσιο της αναζήτησής τους για την προέλευση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το CNBC, ο Δρ. Peter Ben Embarek, δήλωσε ότι το «πιθανότερο» μονοπάτι για τον κορονοϊό ήταν μια μετάδοση στους ανθρώπους από ένα ενδιάμεσο είδος. Αυτή η υπόθεση «απαιτεί περισσότερες μελέτες και πιο συγκεκριμένη και στοχευμένη έρευνα», πρόσθεσε.

Τα αρχικά ευρήματα της έρευνας δεν βρήκαν στοιχεία για μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην Ουχάν ή αλλού πριν από τον Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία για ευρύτερη κυκλοφορία του ιού έξω από την αγορά θαλασσινών Huanan τον ίδιο μήνα, τόνισε ο Ben Embarek.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν ήταν ακόμη δυνατό να εντοπιστεί ο ενδιάμεσος ξενιστής για τον κορονοϊό, περιγράφοντας τα ευρήματα μετά από σχεδόν ένα μήνα συναντήσεων και επισκέψεων στο χώρο ως «έργο σε εξέλιξη».

«όσον αφορά την κατανόηση του τι συνέβη στις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου 2019, αλλάξαμε δραματικά την εικόνα που είχαμε προηγουμένως; Δεν το πιστεύω ", σημείωσε ο Ben Embarek. «βελτιώσαμε την κατανόησή μας; Βρήκαμε περαιτέρω λεπτομέρειες σε αυτήν την ιστορία; Σαφέστατα», τόνισε.

Ο ΠΟΥ έχει προσπαθήσει να χαμηλώσει τις προσδοκίες για ένα οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού. Εξάλλου, χρειάστηκε περισσότερο από μια δεκαετία για να βρεθεί η προέλευση του SARS, ενώ η προέλευση του Έμπολα - που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970 - παραμένει ακόμη άγνωστη.
Νυχτερίδες και παγκολίνοι

Μιλώντας μαζί με τον Ben Embarek, ο Liang Wannian, επικεφαλής στην Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, δήλωσε ότι η εν εξελίξει έρευνα για την προέλευση του ιού πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο κυκλοφόρησε ο ιός στα ζώα πριν μολύνει τους ανθρώπους.

Οι ξενιστές δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, αλλά οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι είναι αμφότεροι δυνητικοί υποψήφιοι για την μετάδοση, είπε ο Liang, αλλά δείγματα από αυτά τα είδη δεν βρέθηκε να είναι «αρκετά παρόμοια» με τον ιό Covid.

Η υψηλή ευαισθησία των βιζόν και των γατών στον ιό δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν άλλα ζώα που χρησιμεύουν ως ''πηγές'', συνέχισε ο Liang, αλλά η έρευνα παραμένει ανεπαρκής προς το παρόν.

Σημειώνεται πως η ομάδα του ΠΟΥ έφθασε στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου και, έπειτα από δύο εβδομάδες καραντίνας, επισκέφθηκε σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως η αγορά θαλασσινών της Χουανάν, όπου είχε εντοπιστεί η πρώτη γνωστή συστάδα μολύνσεων, καθώς και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που είχε συμμετάσχει στην έρευνα για τον κορονοϊό.

Μέλη της ομάδας έχουν επιδιώξει να μειώσουν τις προσδοκίες από την αποστολή, με τον Ben Embarek να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα στο Ρόιτερς πως ένας από τους στόχους τους ήταν «να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα για να καλυφθούν τα κενά».

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε πως θα χρειαστούν πιθανόν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση της Covid-19.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως η Κίνα πρέπει να είναι περισσότερο ανοικτή όσον αφορά την κοινοποίηση δεδομένων και δειγμάτων, καθώς και την πρόσβαση σε ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εργαζομένους σε εργαστήρια. Το Πεκίνο κατηγόρησε στη συνέχεια την Ουάσινγκτον ότι πολιτικοποιεί μια επιστημονική αποστολή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα