Zει με παροσμία εδώ και 7 μήνες λόγω κορονοϊού. Δεν μπορώ ούτε να φιλήσω τον σύντροφό μου

Zει με παροσμία εδώ και 7 μήνες λόγω κορονοϊού. Δεν μπορώ ούτε να φιλήσω τον σύντροφό μου

Πολλοί άνθρωποι με Covid-19 χάνουν προσωρινά την όσφρησή τους. Καθώς η κατάσταση βελτιώνεται, η όσφρηση επανέρχεται, κάποιοι όμως διαπιστώνουν ότι πολλά πράγματα μυρίζονται διαφορετικά και πως καλές μυρωδιές, όπως το φαγητό, το σαπούνι και οι αγαπημένοι τους άνθρωποι, είναι τελικά άσχημες για τους ίδιους.

Η παροσμία αποτελεί ένα από τα συμπτώματα του κορονοϊού και ο αριθμός των ανθρώπων που το εμφανίζουν μεγαλώνει διαρκώς, σύμφωνα με το BBC. Οι επιστήμονες όμως δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει ούτε γνωρίζουν πώς να την αντιμετωπίσουν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κλερ Φριρ, η οποία καταλήγει να βάζει τα κλάματα όποτε προσπαθεί να μαγειρέψει για την 4μελή οικογένειά της.

«Ζαλίζομαι με τις μυρωδιές. Μια μυρωδιά από κάτι σάπιο γεμίζει το σπίτι μόλις ανοίγει ο φούρνος και είναι ανυπόφορο», λέει.

Η 47χρονη ζει με παροσμία εδώ και 7 μήνες. Οι καθημερινές οσμές είναι για την ίδια αηδιαστικές. Κρεμμύδι, καφές, κρέας, φρούτα, αλκοόλ, οδοντόκρεμα, καθαριστικά και άρωμα, όλα την κάνουν να θέλει να κάνει εμετό. Το ίδιο και το νερό βρύσης, κάτι που κάνει δύσκολη κάθε της προσπάθεια να πλύνει το οτιδήποτε.

«Δεν μπορώ ούτε να φιλήσω τον σύντροφό μου πλέον», λέει.

Η Κλερ κόλλησε κορονοϊό τον Μάρτιο του 2020 και όπως αρκετοί άνθρωποι έχασε την όσφρησή της. Επέστρεψε για λίγο τον Μάιο όμως τον Ιούνιο απέρριπτε αγαπημένα φαγητά επειδή της μύριζαν μπαγιάτικα. Κάθε φορά που κάτι έμπαινε στον φούρνο, υπήρχε μια δυνατή μυρωδιά από χημικά ή καμένο.

Από το καλοκαίρι τρώει μόνο ψωμί και τυρί, γιατί μόνο αυτά μπορεί να ανεχτεί. Όλη αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει φυσικά και την ψυχολογία της. Κλαίει τις περισσότερες μέρες, όπως λέει.

«Παρόλο που η ανοσμία (η απώλεια της όσφρησης) δεν ήταν ωραία, μπορούσα να προχωρήσω με τη ζωή μου και να τρώω και να πίνω. Θα ζούσε με αυτό για πάντα, αν μπορούσα να ξεφορτωθώ την παροσμία».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα