Η θανατηφόρα αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο, εξαπλώνεται προς τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ

Η θανατηφόρα αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο, εξαπλώνεται προς τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο, εξαπλώνεται προς τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ, πιθανώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), εξέτασαν περιπτώσεις μολύνσεων από την αμοιβάδα, γνωστή ως Naegleria fowleri, τα τελευταία 40 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι, αν και ο αριθμός των περιπτώσεων κάθε χρόνο παρέμεινε περίπου ο ίδιος, το γεωγραφικό τους εύρος έχει μετατοπιστεί προς τα βόρεια, με περισσότερες περιπτώσεις να εμφανίζονται στις Μεσοδυτικές πολιτείες.

Ο N. fowleri είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που ζει μέσα σε ζεστό γλυκό νερό, και σύμφωνα με τα CDC, μολύνει τους ανθρώπους όταν εισέρχεται στο σώμα μέσω της μύτης. Στη συνέχεια, εξαπλώνεται προς τον εγκέφαλο, όπου προκαλεί μια σπάνια και συχνά θανατηφόρα λοίμωξη, γνωστή ως πρωτογενής αμοιβική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (PAM).

Επειδή ο N. fowleri ευδοκιμεί σε ζεστά νερά (έως και 45 βαθμούς Κελσίου), είναι πιθανό η άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών να έχει επηρεάσει το γεωγραφικό εύρος τους, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στο περιοδικό «Emerging Infectious Diseases», οι ερευνητές ανέλυσαν περιπτώσεις στις ΗΠΑ που συνδέονται με το κολύμπι σε λίμνες, ποτάμια ή δεξαμενές, από το 1978 έως το 2018 και εντόπισαν συνολικά 85 περιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των ετησίων περιπτώσεων ήταν αρκετά σταθερός, κυμαινόμενος από μηδέν έως έξι ανά έτος. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (74), σημειώθηκαν σε νότιες πολιτείες και άλλες έξι αναφέρθηκαν σε Μεσοδυτικές. Από αυτές τις έξι περιπτώσεις, οι πέντε έχουν καταγραφεί μετά το 2010.

Επιπλέον, όταν η ομάδα χρησιμοποίησε ένα μοντέλο για να εξετάσει τις τάσεις στο μέγιστο γεωγραφικό πλάτος των περιπτώσεων ετησίως, διαπίστωσε ότι οι μολύνσεις είχαν μετατοπιστεί προς τα βόρεια κατά περίπου 13,3 χιλιόμετρα ετησίως, από το 1978. Τέλος, οι ερευνητές σημείωσαν υψηλότερες μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τις δύο εβδομάδες πριν από κάθε λοίμωξη.

Σύμφωνα με τα CDC, οι καταδύσεις ή τα άλματα από τα ύψος στο ζεστό, γλυκό νερό θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ συνιστάται η χρήση ειδικού κλιπ για τη μύτη.

 

ΠΗΓΗ: Livescience

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα