Είναι σαν ένα βαρύ hangover: Οι εθελοντές που έλαβαν δοκιμαστικά το εμβόλιο της Pfizer μιλούν για τις παρενέργειες

Είναι σαν ένα βαρύ hangover: Οι εθελοντές που έλαβαν δοκιμαστικά το εμβόλιο της Pfizer μιλούν για τις παρενέργειες

Οι εθελοντές στη δοκιμή του εμβολίου της Pfizer, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail, συνέκριναν τις παρενέργειες του εμβολίου με ένα βαρύ hangover και δήλωσαν ότι τους προκάλεσε πονοκεφάλους, πυρετό και μυϊκούς πόνους, παρόμοιους με του εμβολίου της γρίπης.

Μία 45χρονη είπε ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από την πρώτη δόση ήταν παρόμοιες με το εμβόλιο για τη γρίπη, αλλά ότι τα συμπτώματά της ήταν «πιο σοβαρά» μετά το δεύτερο τρύπημα.

Ένας άλλος εθελοντής, ο 44χρονος Glenn Deshields, είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer τον έκανε να αισθάνεται σαν να είχε «βαρύ hangover», αλλά τα συμπτώματα εξαλείφθηκαν γρήγορα.

Και τα χθεσινά αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν 90% αποτελεσματικό, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η ζωή θα μπορούσε να επιστρέψει στο φυσιολογικό την άνοιξη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να λάβει 10 εκατομμύρια δόσεις σε περίπτωση που το φάρμακο λάβει έγκριση, με τον Βρετανικό Στρατό και το NHS σε ετοιμότητα να αρχίσουν να το χορηγούν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τον Δεκέμβριο.

Οι δοκιμές ήταν διπλά τυφλές, που σημαίνει ότι όσοι συμμετείχαν δεν ήξεραν αν είχαν ή δεν είχαν λάβει το εμβόλιο. Μόνο στους μισούς περίπου εθελοντές χορηγείται το εμβόλιο που δοκιμάζεται, ενώ οι υπόλοιποι λαμβάνουν μια ένεση διαλύματος που δεν περιέχει το εμβόλιο. Οι επιστήμονες το κάνουν έτσι ώστε να μπορούν να συγκρίνουν πώς κινδυνεύουν οι δύο ομάδες να μολυνθούν από τον ιό, για να δουν αν το εμβόλιο είχε αντίκτυπο.

Υπερήφανος που συμμετείχε στις δοκιμές

Ο Bryan, 42 ετών, μηχανικός από τη Τζόρτζια, πιστεύει ότι ήταν ένα από τα άτομα που δεν έλαβαν το εμβόλιο. Δεν ένιωσε καμία ανοσοαπόκριση στα τρυπήματα, είπε, και αφού εμβολιάστηκε δύο φορές, κόλλησε Covid-19 από την κόρη του τον περασμένο μήνα.

Από τότε έχουν αναρρώσει και οι δύο.

Μιλώντας για τη συμμετοχή του στις δοκιμές, δήλωσε πως ένιωσε «λίγη υπερηφάνεια» όταν έμαθε τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά πρόσθεσε ότι η συμμετοχή στη μελέτη ήταν «το λιγότερο που μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω» καθώς «πολλοί άνθρωποι υποφέρουν αναίτια από τον ιό στην Αμερική».

Πηγή: Daily Mail

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα