Κορονοϊός: Έτοιμα τα τεστ που δίνουν αποτελέσματα σε λίγα λεπτά

Κορονοϊός: Έτοιμα τα τεστ που δίνουν αποτελέσματα σε λίγα λεπτά

Μια παγκόσμια πρωτοβουλία θα εφοδιάσει τον πλανήτη με 120 εκατομμύρια τεστ για την Covid-19, ξεκινώντας με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα νέα τεστ εμφανίζουν αποτέλεσμα σε 15-30 λεπτά και αναμένεται να σώσουν πολλές ζωές, ελέγχοντας καλύτερα τον πληθυσμό και των φτωχών και των πλούσιων χωρών.

Ο θρίαμβος της πρωτοβουλίας να παρέχει 120 εκατ. τεστ για τον κορονοϊό χαιρετίστηκε από όλο τον κόσμο. Δύο εταιρίες θα εφοδιάσουν τον πλανήτη με τα τεστ των 5 δολαρίων, που στις χαμηλότερες εισοδηματικά χώρες θα είναι ακόμα φτηνότερα.

Τα τεστ μοιάζουν με τεστ εγκυμοσύνης, αν εμφανιστούν δύο μπλε γραμμές, το κρούσμα είναι θετικό. Το ένα από τα δύο (της SD BioSensor από τη Νότια Κορέα) έλαβε την εσπευσμένη έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το δεύτερο (από την αμερικανική Abbott) αναμένεται να πάρει το πράσινο φως τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο εύκολος και γρήγορος αυτός τρόπος αξιόπιστου ελέγχου θα επιτρέψει πολύ καλύτερη παρακολούθηση του ιού. Αλλά και καλύτερη προστασία για τους υγειονομικούς υπαλλήλους, που στις φτωχότερες χώρες κολλούν κορονοϊό και πεθαίνουν σε δυσανάλογα μεγάλους αριθμούς.

Όσο για τις πλούσιες χώρες, όσες έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία Access to Covid, όπως η Βρετανία, θα μπορούν επίσης να παραγγείλουν το νέο τεστ.

Η πρωτοβουλία εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο από τον ΠΟΥ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Γκέιτς και τη γαλλική κυβέρνηση για τον καλύτερο και μαζικότερο έλεγχο σε σχολεία, πανεπιστήμια και χώρους εργασίας.

Η Γερμανία έχει ήδη παραγγείλει 20 εκατ. τεστ και ακολουθούν Γαλλία και Ελβετία. Τα χρήματα που θα χάσουν οι δύο εταιρίες από τη φτηνότερη τιμή του τεστ για τις αναπτυσσόμενες χώρες θα πληρωθούν από το Ίδρυμα Γκέιτς

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα