Κάθε 9 λεπτά ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από λύσσα

Κάθε 9 λεπτά ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από λύσσα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με βίντεο που ανάρτησε στο λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απηύθυνε έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να δραστηριοποιηθεί περισσότερο για την αντιμετώπιση της λύσσας. Μίας αιτίας θανάτου ανθρώπων που μπορεί να αποφευχθεί με τον εμβολιασμό των σκύλων.

Μπορεί να φαίνεται παράλογο αλλά, σύμφωνα με το news4health.gr εν έτει 2020 1 άτομο χάνει τη ζωή του από λύσσα κάθε 9 λεπτά. Πρόκειται για μία ιική ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο των ανθρώπων και άλλων θηλαστικών.

Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό και μυρμήγκιασμα στον τόπο έκθεσης. Αυτά τα συμπτώματα ακολουθούνται από ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: βίαιες κινήσεις, ανεξέλεγκτος ενθουσιασμός, φόβος για νερό, αδυναμία μετακίνησης τμημάτων του σώματος, σύγχυση και απώλεια συνείδησης . Μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα θάνατος. Η χρονική περίοδος μεταξύ της προσβολής της νόσου και της έναρξης των συμπτωμάτων είναι συνήθως ένας έως τρεις μήνες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από λιγότερο από μία εβδομάδα έως περισσότερο από ένα έτος. Ο χρόνος εξαρτάται από την απόσταση που χρειάζεται να ταξιδέψει ο ιός κατά μήκος των περιφερειακών νεύρων για να φτάσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η λύσσα προκαλείται από ιούς της λύσσας , συμπεριλαμβανομένου του ιού της λύσσας και του ιού της Αυστραλίας.  Εξαπλώνεται όταν ένα μολυσμένο ζώο δαγκώνει ή γρατζουνίζει έναν άνθρωπο ή άλλο ζώο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα σκυλιά είναι το πιο συνηθισμένο ζώο. Περισσότερο από το 95% των ανθρώπινων θανάτων από λύσσα συμβαίνουν στην Αφρική και την Ασία .

Η αντιμετώπιση της λύσσας είναι εφικτή

Η λύσσα συνήθως εμφανίζεται στις πιο φτωχές κοινότητες του κόσμου, όπου εκείνοι που δαγκώνονται συνήθως δεν έχουν πρόσβαση σε σωτήρια για τη ζωή τους θεραπεία. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με βίντεο που ανάρτησε στο twitter απηύθυνει έκκληση στις κυβερνήσεις όλων των χωρών να μη διστάζουν να επενδύσουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού των σκυλιών κατά της λύσσας. Με αυτόν τον τρόπο τα σκυλιά δε θα μπορούν να προσβληθούν και κατ΄επέκταση να μολύνουν τους ανθρώπους. 

Παράλληλα, συστήνεις στους ανθρώπους που δέχονται ένα δάγκωμα να πλένουν άμεσα την πληγή τους πολύ σχολαστικά.

Οι ιατροί συνιστούν τον επαναληπτικό εμβολισμό για τέτανο κάθε 10 χρόνια. Αν ο τελευταίος σας εμβολιασμός ήταν άνω των 5 ετών και το τραύμα σας είναι βαθύ ή ακάθαρτο, ο ιατρός ίσως συστήσει αντιτετανικό ορό. Υποβληθείτε σ’ αυτόν το συντομότερο δυνατόν μετά τον τραυματισμό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα