Εμβόλιο για τη γρίπη: Ανατροπή. Μπορεί να γίνεται χωρίς τεστ για τον κορονοϊό;

Εμβόλιο για τη γρίπη: Ανατροπή. Μπορεί να γίνεται χωρίς τεστ για τον κορονοϊό;

Σύγχυση μετά τις οδηγίες που απεστάλησαν στα φαρμακεία όλης της χώρας, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, για τεστ πριν από το εμβόλιο

Αναστάτωση έχει προκληθεί σε ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα μετά τις οδηγίες που εστάλησαν στα φαρμακεία από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο βάσει των οποίων για να κάνει κανείς το εμβόλιο της γρίπης δεν θα πρέπει να έχει συμπτώματα κορονοϊού. Μάλιστα, στις οδηγίες επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός μόνο εφόσον υπάρχει το τεστ που να αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει covid-19.

Εκεί, επίσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων, έως την πλήρη αποθεραπεία τους (αρνητικοποίηση του τεστ PCR). Μολονότι η οποιαδήποτε ήπια ασθένεια δεν αποτελεί αντένδειξη στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο εμβολιασμός των πασχόντων θα πρέπει να αναβάλλεται για να αποφευχθεί η έκθεση του προσωπικού του φαρμακείου αλλά και άλλων ασθενών/επισκεπτών στον ιό. Πριν τον εμβολιασμό, θα πρέπει υποχρεωτικά να διερευνάται διεξοδικά εάν οι εμβολιαζόμενοι παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας COVID-19».

Τι απαντά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών


Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε διευκρινίζει:

«Με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του κορονοϊού Sars-CoV-2, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων».
Λίστες αναμονής στα φαρμακεία

Στο μεταξύ, όμως, λόγω των φετινών περίεργων συνθηκών με τον κορονοϊό, φαίνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που επιδιώκουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν έναντι των λοιμώξεων. Γι' αυτό ήδη σε πολλά φαρμακεία ανά τη χώρα έχουν αρχίσει οι προ- παραγγελίες για το εμβόλιο, ενώ οι φαρμακοποιοί ανησυχούν ότι μπορεί να μην επαρκούν οι ποσότητες. Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι φέτος εξασφαλίστηκαν περισσότερες ποσότητες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και οι δόσεις θα ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου (15 του μήνα) όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, στηριζόμενο στις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου ξεκινά τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται και φέτος δωρεάν, αρκεί όμως να υπάρχει συνταγή γιατρού και να ανήκει κανείς στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, και φέτος θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που είναι μεταξύ άλλων ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες, έγκυες, υγειονομικοί κ.λπ.

Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή γιατρού και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χειρόγραφη θα διατίθεται στους πολίτες της χώρας μας φέτος το εμβόλιο της γρίπης. Για να το παραλάβουν από τον φαρμακοποιό θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους τη συνταγή στην οποία θα αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο πρέπει να υποβληθούν στο εμβόλιο. Καθώς η ζήτηση ειδικά τη φετινή χρονιά είναι μεγάλη το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προβεί σε ιχνηλάτηση όσων θα κάνουν το αντιγρηπικό εμβόλιο και να γνωρίζει για ποιον λόγο ο γιατρός έκρινε πως πρέπει να υποβληθούν σε αυτό.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο newsbeast.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος «στην Ελλάδα θα φτάσουν περίπου 4 εκατομμύρια εμβόλια. H συνταγογράφηση του εμβολίου της γρίπης θα πραγματοποιηθεί τέλος Σεπτεμβρίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεσή του. Η συνταγογράφηση δεν είναι κάτι νέο. Και τα προηγούμενα χρόνια τα εμβόλια συνταγογραφούνταν απλά φέτος ήρθε νέα ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας».

«Θα το κάνει μόνο όποιος έχει συνταγή. Δεν θα μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος που δεν έχει ηλεκτρονική συνταγή όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Υγείας που εστάλη την Πέμπτη (24/9) στα φαρμακεία όλης της χώρας. Στη σχετική απόφαση επισημαίνεται πως χειρόγραφη συνταγή θα γίνεται δεκτή μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις» συμπληρώνει.

«Στα φαρμακεία έχουν ήδη γίνει λίστες. Φέτος θα έχουμε 1 εκατ. παραπάνω αντιγριπικά εμβόλια στη χώρα καθώς πέρυσι είχαμε 3 εκατομμύρια. Εμείς έχουμε ήδη κάνει την παραγγελία μας από τον Μάρτιο χωρίς να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Σαφώς και θα υπάρξουν αντιδράσεις από όσους δεν θα μπορέσουν ή δεν θα προλάβουν να το κάνουν» αναφέρει ο Κ. Λουράντος.

«Στο εμβόλιο θα υποβληθούν μόνο υγιείς και αυτό θα αποδεικνύεται από τη στιγμή που έχουν λάβει τη συνταγή. Δεν μπορούν να λάβουν συνταγή όσοι είναι άρρωστοι» εξηγεί ο Κ. Λουράντος.

«Πρέπει να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι άνω των 65 ετών και όσοι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως χρόνια πνευμονοπάθεια, καρκίνο ή κάποιο αυτοάνοσο. Επίσης όσοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους και κυρίως υγειονομικούς χώρους» προσθέτει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα