Oλλανδοί επιστήμονες ανακάλυψαν αντίσωμα που μπλοκάρει τη μόλυνση από κορoνοϊό

Ολλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο μπλοκάρει τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από τον SARS-CoV-2, που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19.

Αν και χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος για να φανεί κατά πόσο το αντίσωμα έχει ανάλογη δράση όχι μόνο σε καλλιέργειες κυττάρων, αλλά και μέσα στο σώμα των ανθρώπων, η ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και του Ιατρικού Κέντρου του Εράσμειου Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μπέρεντ-Γιαν Μπος και Φρανκ Γκρόσβελντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ανακάλυψη είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός πλήρως ανθρώπινου αντισώματος, το οποίο θα θεραπεύει ή θα προλαμβάνει την Covid-19.

Το αντίσωμα, το οποίο διαπιστώθηκε ότι εμπόδισε τον κορωνοϊό να εισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, προσδένεται σε μια περιοχή που είναι κοινή στους κορωνοϊούς SARS-CoV και SARS-CoV-2. Συνεπώς, μπορεί να ουδετεροποιήσει και τους δύο, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει το ίδιο και σε μελλοντικούς κορωνοϊούς.

«Η νέα έρευνα βασίζεται στην εργασία που οι ομάδες μας είχαν κάνει στο παρελθόν πάνω σε αντισώματα που στοχοποιούν τον SARS-CoV, ο οποίος είχε εμφανιστεί το 2002-2003. Χρησιμοποιώντας τα αντισώματα που είχαμε βρει εναντίον εκείνου του ιού, βρήκαμε ένα το οποίο εμποδίζει επίσης τη λοίμωξη των κυττάρων και από τον SARS-CoV-2. Ένα τέτοιο αντίσωμα ουδετεροποίησης του ιού έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία της λοίμωξης σε ένα οργανισμό που έχει μολυνθεί, να συμβάλει στην πλήρη εξαφάνιση του ιού ή να προστατεύσει έναν μη μολυσμένο άνθρωπο που εκτίθεται στον ιό», δήλωσε ο κ. Μπος.

«Η ανακάλυψη παρέχει ένα ισχυρό θεμέλιο για επιπρόσθετη έρευνα πάνω σε αυτό το αντίσωμα, έτσι ώστε να αρχίσουμε την ανάπτυξη του ως μιας πιθανής θεραπείας για τον Covid-19», σημείωσε ο κ. Γκρόσβελντ.

Το γεγονός ότι το αντίσωμα είναι πλήρως ανθρώπινο επιτρέπει να προχωρήσει ταχύτερα η ανάπτυξη και η αξιοποίησή του, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα να προκαλεί ανοσολογικές παρενέργειες. Συνήθως, τα θεραπευτικά αντισώματα αναπτύσσονται πρώτα σε ζώα και μετά από επιπρόσθετη εργασία «εξανθρωπίζονται». Χρειάζεται πάντως περισσότερη έρευνα έως ότου αξιολογηθεί κατά πόσο όντως το αντίσωμα προστατεύει από τον Covid-19 ή μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης στους ασθενείς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα