Ποια είναι η επίσημη εκτίμηση από τον ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού;

Ποια είναι η επίσημη εκτίμηση από τον ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού;

Από πού προέρχεται ο ιός; Ο Τράμπ βγάζει δικά του συμπεράσματα και τα βάζει με τους Κινέζους, ενώ ο ΠΟΥ -του οποίου ο Τραμπ έκοψε τη χρηματοδότηση- λέει άλλα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο νέος κορονοϊός είναι φυσικής προέλευσης, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον έχει συνδέσει με ένα κινεζικό εργαστήριο.

Ποια είναι η επίσημη εκτίμηση από τον ΠΟΥ για την προέλευση του νέου κορονοϊού; «Όσον αφορά την προέλευση του ιού στην Ουχάν, ακούσαμε πολλούς επιστήμονες που μελέτησαν αυτό τον ιό και σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτός ο ιός είναι φυσικής προέλευσης» είπε ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να καθορίσουμε τον φυσικό ξενιστή αυτού του ιού» συνέχισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης από την έδρα του οργανισμού στη Γενεύη.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «βασικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να κατανοήσουμε τον ιό, να κατανοήσουμε τη μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο και να κατανοήσουμε πώς το όριο μεταξύ των ζωικών ειδών και του ανθρώπου παραβιάστηκε».
Ο στόχος της έρευνας

Στόχος αυτής της έρευνας είναι «να εφαρμόσουμε μέτρα δημόσιας υγείας και πρόληψης προκειμένου να εμποδίσουμε να επαναληφθεί αυτό» τόνισε επανειλημμένως. Ο ΠΟΥ κάλεσε σήμερα τις κινεζικές αρχές να τον προσκαλέσουν να συμμετάσχει στις έρευνες «που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προβλέπονται» να γίνουν σχετικά με τις ζωικές προελεύσεις του ιού.

Η έκκληση αυτή διατυπώθηκε ενός ο ΠΟΥ δέχεται σφοδρή κριτική από τις ΗΠΑ, που τον κατηγορούν ότι καθυστέρησε να σημάνει τον συναγερμό προκειμένου να μην προσβάλει το Πεκίνο. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους υπεραμύνθηκε των ενεργειών του για μία ακόμη φορά σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν χάσαμε χρόνο» κι ότι ο ίδιος μετέβη στην Κίνα την 28η Ιανουαρίου για να συναντήσει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να αποδεχθεί την επίσκεψη μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων.

«Θυμάμαι ότι ο κόσμος μας συνέστηνε να μην πάμε στην Κίνα, διότι δεν γνωρίζαμε πώς ο ιός συμπεριφέρεται» σημείωσε, προσθέτοντας ότι εκείνος δεν φοβήθηκε να πάει εκεί.
Ο κορονοϊός επιταχύνεται σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας

Η πανδημία της COVID-19 παραμένει ξεκάθαρα μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη υγείας και προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς εξαπλώνεται ευρύτερα σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Τρεις μήνες αφότου η επιτροπή επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ συνέστησε στον γενικό διευθυντή του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους να κηρύξει δημόσια υγειονομική έκτακτη ανάγκη λόγω του νέου κορονοϊού, ο Τέντρος δήλωσε: «Η πανδημία παραμένει διεθνούς ανησυχίας έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας».

Επιπλέον, ο Τέντρος επισήμανε ότι «ανησυχούμε πολύ σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο» της ασθένειας «καθώς αρχίζει να επιταχύνεται σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα υγείας».

«Όπως κάναμε εξαρχής, θα συνεχίσουμε να καλούμε τις χώρες να εφαρμόζουν ένα περιεκτικό πακέτο μέτρων για να βρίσκουν, να απομονώνουν, να υποβάλλουν σε εξετάσεις και να φροντίζουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή» σημείωσε ο Τέντρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΠΟΥ, στη Γενεύη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα