Τσιόδρας: Απαιτείται επαγρύπνηση και επιτήρηση για τον κορονοϊό τα επόμενα δύο χρόνια

Τσιόδρας: Απαιτείται επαγρύπνηση και επιτήρηση για τον κορονοϊό τα επόμενα δύο χρόνια

Μειώνονται τα κρούσματα στη χώρα μας αλλά προσοχή συνιστούν οι ειδικοί

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού προχώρησε στις 18:00 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσιόδρας, 22 είναι τα νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να φθάνει τα 2.192. Ακόμη, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας 102 άνθρωποι συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 72 διασωληνωμένους, με μέση ηλικία 68 έτη, εκ των οποίων 15 γυναίκες. Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος το 82% εκ των ασθενών έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, στην Ελλάδα 29 ασθενείς κορoνοϊού έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Στη χώρα μας σημειώθηκε ένας ακόμη θάνατος, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 102, 28 από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων υπολογίζεται στα 73 έτη. Από τα θύματα του κορωνοϊού, το 89,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη σε ένα μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση για την πορεία του νέου κορωνοϊού τα επόμενα χρόνια. Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, το μαθηματικό μοντέλο διαρθρώθηκε με βάση τα έως τώρα γνωστά δεδομένα, αλλά και αναφορικά με την «συμπεριφορά» άλλων κορονοϊών. Οι εκτιμήσεις αυτές λοιπόν κάνουν λόγο για νέα επιδημικά κύματα τους επόμενους χειμώνες. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η αντίδραση αυτή είναι γνωστή και για άλλους κορονοϊούς.

«Αν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα όπως ένα καλό εμβόλιο, μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα μέτρα (περιορισμού) θα είναι το κρίσιμο σημείο για την αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί η ανοσία» είπε. Οι προβλέψεις των επιστημόνων προβλέπουν πως δεν θα είναι χειρότερα τα πράγματα το καλοκαίρι. Ωστόσο, «μην ξεχνάτε πως έχουμε και νότιο ημισφαίριο το καλοκαίρι» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας που μίλησε για χώρες που θα έχουν χειμώνα τους μήνες του ελληνικού καλοκαιριού.

Ο λομωξιολόγος τόνισε πως απαιτείται επαγρύπνηση και επιτήρηση για τον κορονοϊό τα επόμενα δύο χρόνια.