Τσιόδρας: Ο ιός θα μείνει μαζί μας μήνες - Σίγουρη η εκδήλωση δεύτερου επιδημικού κύματος το φθινόπωρο

Τσιόδρας: Ο ιός θα μείνει μαζί μας μήνες - Σίγουρη η εκδήλωση δεύτερου επιδημικού κύματος το φθινόπωρο

«Ο ιός θα μείνει μαζί μας για μήνες», τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, που προειδοποιούν για μια μακρά πορεία με εναλλαγές εφαρμογής και άρσης των μέτρων περιορισμού των συναθροίσεων, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τα ενδεχόμενα επόμενα κύματα αυτής.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό καθηγητής Σ. Τσιόδρας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισαν ότι αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι σήμερα δικαιολογούν αισιοδοξία, η συζήτηση για την άρση των μέτρων είναι ακόμα πρώιμη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι στόχος είναι να χτιστεί σταδιακά ανοσία έναντι του κορωνοϊού στον πληθυσμό ώστε να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας και τόνισε πως «χρειάζεται πολλή προσοχή, χρειάζεται υπομονή, είναι ένας ιός που θα μείνει μαζί μας μήνες, δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, ευελπιστούμε να δούμε μια μείωση».

Επισήμανε δε ότι η πλειονότητα των επιστημόνων θεωρεί σίγουρη την εκδήλωση ενός δεύτερου επιδημικού κύματος το επόμενο φθινόπωρο ή και τον χειμώνα, που θα σημαίνει εφαρμογή και άρση μέτρων ανάλογα με τις εξελίξεις.

Χθες, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα COVID-19 στη χώρα μας που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών σε 1.755. Ενενήντα ασθενείς ήταν χθες το βράδυ διασωληνωμένοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Επτά στους δέκα διασωληνωμένους ασθενείς (71%) έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Εως και χθες, συνολικά 259 ασθενείς με COVID-19 είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Τα θύματα της νόσου στη χώρα μας ήταν χθες το απόγευμα 79, εκ των οποίων έξι κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο της καταγραφής. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 73 έτη και το 86% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών.

Στην Ελλάδα, η πλειονότητα των περιστατικών αφορά άτομα ηλικίας 40 έως 64 ετών (45%) και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 ετών (31%). Αναφερόμενος στα περιστατικά σοβαρής νόσησης σε νεαρά άτομα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι οι ερευνητές αναζητούν τις αιτίες σε ειδικά γονίδια, μεταξύ των οποίων και το γονίδιο ενός υποδοχέα που βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς, τον οποίο χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα των συγκεκριμένων οργάνων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα