Η Ελληνίδα γιατρός που καταπολεμά τον καρκίνο με τη χρήση του ιού της ιλαράς

Μία πρωτοποριακή μέθοδο έχει αναπτύξει Ελληνίδα γιατρός που διαπρέπει στο εξωτερικό ως επικεφαλής μίας ομάδας στην Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα στις ΗΠΑ που καταπολεμά τον καρκίνο με τη χρήση του ιού της ιλαράς.

Πρόκειται για την κ. Ευανθία Γαλάνη, Καθηγήτρια ογκολογίας και Διευθύντρια του τμήματος Μοριακής Ιατρικής της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα στις ΗΠΑ.  Για την πρόοδο των ερευνών της και για την ίδια προσωπικά αναφέρθηκε πρόσφατα το Foxnews, ένα από τα μεγαλύτερη αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το αμερικανικό δίκτυο, η κυρία Γαλάνη χρησιμοποιεί τροποποιημένους τύπους του ιού της ιλαράς με σκοπό τη θεραπεία διαφόρων ειδών καρκίνου. Ο ιός επιλεκτικά εισέρχεται στα καρκινικά κύτταρα και τα οδηγεί σε αυτοκαταστροφή χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Αρχικά η έρευνα κινήθηκε στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του καρκίνου των ωοθηκών αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε στη μοριακή θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου, όπως σε όγκους εγκεφάλου, μεσοθηλίωμα, καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, καρκίνο του μαστού, και σάρκωμα.

Η πρωτοποριακή μέθοδος της ιοθεραπείας που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας κ. Γαλάνη καθιστά τη Mayo Clinic ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο με εξειδίκευση στη μοριακή θεραπεία του καρκίνου.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η κ. Γαλάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας και ειδικεύτηκε στην αιματολογία-ογκολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα είναι Καθηγήτρια Ογκολογίας και Διευθύντρια του τμήματος Μοριακής Ιατρικής και επικεφαλής του προγράμματος Γονιδιακής Θεραπείας και Ιοθεραπείας του Κέντρου για τον Καρκίνο της Mayo Clinic, καθώς και σύμβουλος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) σε θέματα καινοτόμων θεραπευτικών μεθόδων.

Το πρώτο φάρμακο ιοθεραπείας έχει ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η κ. Γαλάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα.

H ιοθεραπεία κατά του καρκίνου είναι μία θεραπευτική μέθοδος που βρίσκεται κυρίως σε πειραματικά στάδια, ενώ όπως ανέφερε στην ῾ΓΝΩΜΗ῾ η κ. Γαλάνη το πρώτο κλινικό προιόν έχει πρόσφατα εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη για θεραπεία του μελανώματος.

Επί της ουσίας, η ιοθεραπεία χρησιμοποιεί τους ιούς για τη καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η Mayo Clinic στην Μινεσότα των ΗΠΑ έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου για την ιοθεραπεία κατά του καρκίνου και αυτό, σε σημαντικό βαθμό, το οφείλει και στην καθηγήτρια κ. Ευανθία Γαλάνη που για περισσότερα από 20 χρόνια έχει αφιερωθεί στην καταπολέμηση του καρκίνου με τη χρήση ιών.

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ

Όπως έχει αναφέρει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της στην «Καθημερινή» και στη δημοσιογράφο Ασπασία Δασκαλοπούλου, η βασική αρχή της έρευνάς της κ. Γαλάνη στηρίζεται στην βασική λειτουργία των ιών. «Όταν ένας ιός προσβάλλει ένα κύτταρο, χρησιμοποιεί τους κυτταρικούς μηχανισμούς για να αναπαραχθεί και τελικά συνήθως σκοτώνει το κύτταρο. Κατά τον ίδιο τρόπο τροποποιημένοι ιοί μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα».

Αν και η σκέψη της χρήσης ιών κατά του καρκίνου δεν είναι νέα, αλλά έχει αρχίσει από τη δεκαετία του ’50, η κ. Γαλάνη υπογράμμιζε στην ίδια συνέντεξη πως η μεγάλη διαφορά του «τότε» με το «τώρα» είναι η δυνατότητα της επιστήμης να τροποποιήσει γενετικά τους ιούς, ώστε αυτοί να στοχεύουν συγκεκριμένα στα καρκινικά κύτταρα, επηρεάζοντας ελάχιστα -ή και καθόλου - τους υγιείς ιστούς. Γι’ αυτό και σημείωνε ότι «σε κλινικές δοκιμές ιοθεραπείας ανά τον κόσμο, έχουν χορηγηθεί ιοί σε χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο, χωρίς να αναπτυχθούν οι ασθένειες που θα προκαλούσαν τα επιθετικά στελέχη αυτών των ιών. Είναι πιθανό οι ασθενείς, για ένα μικρό διάστημα μετά τη χορήγηση του ιού, να έχουν κάποιες παρενέργειες, όπως πυρετό ή πόνο στους μυς, παρόλα αυτά, η ανεκτικότητα αυτής της θεραπείας είναι καλύτερη και οι παρενέργειες πολύ λιγότερες σε σύγκριση με κάθε είδος χημειοθεραπείας».

Επίσης, τόνιζε πως μία σημαντική ακόμα «ιδιότητα» της συγκεκριμένης μεθόδου είναι πως με βάση όσα έχουν παρατηρηθεί στις κλινικές δοκιμές, η χρήση ιών «ξυπνάει» το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντάς το να αναγνωρίσει ξανά τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα. «Με αυτόν τον τρόπο ο ίδιος ο οργανισμός αναλαμβάνει να πολεμήσει μόνος του τον καρκίνο. Το πώς όμως ο ιός καταφέρνει να προκαλέσει μια τέτοια αντίδραση, είναι κάτι που διερευνούμε τώρα στο εργαστήριο και στις κλινικές μας έρευνες» σημείωσε.

Πρόβλημα η αργή ταχύτητα παραγωγής νέων φαρμάκων

Όπως ανέφερε στο «Ενδιαφέρον» η καθηγήτρια κ. Ευανθία Γαλάνη, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ογκολογίας διεθνώς είναι η αργή ταχύτητα, αλλά και το υψηλό κόστος ανάπτυξης και παραγωγής νέων φαρμάκων. Πρόσφατα μάλιστα, η κ. Γαλάνη προήδρευσε σε μία επιστημονικής σύνοδο για τις κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνουν πιο αποτελεσματικές, ώστε να επιταχύνεται και η παραγωγή νέων φαρμάκων. Παραχωρώντας συνέντευξη στην ιστοσελίδα Targeted Oncology (www.targetedonc.com), έκανε λόγο για «έλλειμμα αποτελεσματικότητας» ως προς την ανάπτυξη νέων φαρμάκων στην ογκολογία, επισημαίνοντας πως για το μέσο ογκολογικό φάρμακο, από την έγκρισή του μέχρι την διάθεσή του στην αγορά, μεσολαβούν από 7 έως 9 χρόνια, με το κόστος να φτάνει περίπου στα 2,6 δις δολάρια. Στην ίδια συνέντευξη, η κ. Γαλάνη περιέγραψε κάποιους τρόπους μέσω των οποίων προσδοκάται σύντμηση χρόνου στις φάσεις κλινικών δοκιμών νέων φαρμάκων, αναφέροντας μάλιστα πως η «Συμμαχία για τις Κλινικές Δοκιμές στην Ογκολογία» (ένας συνασπισμός ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ),  διεξάγει μια κλινική μελέτη με μεθοδολογία που μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον χρόνο των κλινικών δοκιμών μεταξύ δύο σταδίων στο ήμισυ του χρόνου, από 7-8 χρόνια που κανονικά θα απαιτούνταν.

Δείτε ένα βίντεο με μία συνέντευξή της:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα