Μέχρι τόσα πρόσωπα μπορεί να θυμάται ένας μέσος άνθρωπος

Μέχρι τόσα πρόσωπα μπορεί να θυμάται ένας μέσος άνθρωπος

Σκεφτείτε όλα τα πρόσωπα που γνωρίζετε. Σίγουρα οι φίλοι, η οικογένειά σας και οι συνεργάτες σας έρχονται πρώτοι και ακολουθούν οι διασημότητες και τα πρόσωπα των άγνωστων που συναντάτε κατά την καθημερινή σας.

Αλλά μέχρι πόσα πρόσωπα μπορεί να θυμάται ένας μέσος άνθρωπος;

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα οι ερευνητές έδωσαν σε 25 άτομα ώρα για να αναγράψουν όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα από την προσωπική τους ζωή και έπειτα άλλη μια ώρα για να κάνουν το ίδιο με διάσημα πρόσωπα, όπως ηθοποιούς και μουσικούς.

Κάποιοι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να θυμηθούν το όνομα ενός ατόμου, αλλά μπορούσαν να περιγράψουν το πρόσωπό του, χρησιμοποίησαν μια περιγραφική φράση όπως "η ηθοποιός από τα Φλαράκια με το τάδε κούρεμα." Οι περισσότεροι μπορούσαν να θυμηθούν με πολλά πρόσωπα κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών της δοκιμής, αλλά ο ρυθμός ανάμνησης μειώθηκε κατά τη διάρκεια της ώρας.

Για να καταλάβουμε πόσα πρόσθετα πρόσωπα αναγνώρισαν, αλλά δεν μπόρεσαν να ανακαλέσουν χωρίς να το ζητήσουν, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες 3441 διασημοτήτων, μεταξύ των οποίων οι Barack Obama και Tom Cruise. Για να χαρακτηριστούν ως "γνωρίζοντας" ένα πρόσωπο, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναγνωρίσουν δύο διαφορετικές φωτογραφίες από κάθε άτομο.

Συνδυάζοντας αυτούς τους δύο αριθμούς και ακυρώνοντας τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν και στα δύο σύνολα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μέσος άνθρωπος γνωρίζει 5000 αφού οι 25 συμμετέχοντες στη μελέτη αναγνώρισαν μεταξύ 1000 και 10.000 προσώπων.

Παρόλο που το πείραμα έκανε αρκετές υποθέσεις σχετικά με το ποσοστό μνήμης - και βασίστηκε στην ειλικρίνεια των συμμετεχόντων - τα αποτελέσματα παρέχουν έναν βασικό αριθμό για μελλοντικές μελέτες αναγνώρισης προσώπων, αναφέρει η ερευνητική ομάδα. Στη συνέχεια, ελπίζουν να διερευνήσουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να θυμούνται περισσότερα πρόσωπα από άλλα.

 

e-radio

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα